Generic filters
Exact matches only

Seriefrämjandets utställningar

Seriefrämjandet har under 2013 producerat fyra utställningar som går på turné runt om i Sverige, och även i Norden. Två av dessa sätter fokus på seriehistoria ur olika perspektiv, och två presenterar samtida tecknade serier.

Utställningarna heter ”Sveriges seriehistoria”, ”Vicky, Jackie, Wendy”, ”Mumindalen” och ”Utopiska visioner”, och här presenteras de kortfattat. För utställare går de även att boka genom att kontakta Seriefrämjandets kansli.

Sveriges seriehistoria 

– De svenska seriernas historia från 1700-talet till idag

En spännande och lärorik utställning om de svenska seriernas historia från början fram till idag. Betraktaren får en föreställning om vad svenska serier är och har varit, och inspiration till att läsa många av de fantastiska svenska serier som har skapats de senaste 300 åren.

Utställningen hade premiär i oktober under Seriefrämjandets Malmöbaserade barn- och ungdomsfestival ”I Seriernas Värld” och visades på Malmö stadsbibliotek. I november visas den i Lund på Arkivcentrum Syd under konferensen ”Framtidens seriearkiv”.

nya-utstallningar-2013-01

Vicky, Jackie, Wendy

– Serietidningar för tjejer genom tiderna

I havet av alla serietidningar som getts ut i Sverige sticker flickserietidningarna ut. Denna utställning lyfter fram tidningarna, serierna och skaparna för att belysa en intressant men sällan uppmärksammad del av den svenska seriehistorien; serier OM tjejer, FÖR tjejer.

Utställningen hade premiär i oktober under Seriefrämjandets Malmöbaserade barn- och ungdomsfestival ”I Seriernas Värld” och visades på Malmö stadsbibliotek.

nya-utstallningar-2013-02

Utopiska visioner

– Nya världar i svenska episka serier

I utställningen Utopiska visioner presenteras för första gången den nya generation serietecknare som arbetar inom genrer som science fiction, fantasy och skräck. Utställningen sätter fokus på de nya världar som tecknarna ger liv i sina berättelser, och bjuder in besökaren på en resa i högst personliga och svindlande nya universum.

Utställningen hade premiär och visades på Dieselverkstan och Nacka Konsthall från september till november.

nya-utstallningar-2013-03

Mumindalen 

– Nordiska serietecknare som färdats genom Tove Janssons värld.

Samtida nordiska tecknare flyttar gränserna för vad serier är och kan vara. De underhåller, bildar, väcker tankar och minnen – och alla verkar i Tove Janssons tradition. I utställningen medverkar sex tecknare som tillsammans visar hur mångsidig och prunkande den nordiska seriedjungeln är idag.

Utställningen hade premiär i oktober under Seriefrämjandets Malmöbaserade barn- och ungdomsfestival ”I Seriernas Värld” och visades på Form/Design Center.

nya-utstallningar-2013-04