Generic filters
Exact matches only

Reportage från bokmässan 2014, del 3

Här kommer så sista delen av Malinda Lindmarks reportage från bokmässan 2014 med mer från Seriescenen, signeringarna och till sist en releasefest.

Jag ser nu skaparna bakom webbserien ”Flipped”, Yume och Sissel, gå upp på Seriescenen. Hittills finns de 17 första sidorna av deras gemensamma skapelse att läsa alldeles gratis på www.flippedthecomic.com och förutom stillbilder innehåller serien också en hel del animationer. Båda upphovskvinnorna tecknar, men det är Yume som skriver berättelsen. ”Under en sekund så försvinner verkligheten, och när den kommer tillbaka igen så överkompenserar den med trollspön, häxkvastar och robotarmar”, säger Yume. ”Det blir verkligen en historia om nörderi och överlevnad”, fortsätter hon.

Förhoppningsvis kommer serien att pågå länge. ”Planering finns för 12 kapitel och bara det första kapitlet kommer att bli 45 sidor innan det är klart”, säger Yume.

Yume visar upp sitt visitkort. Foto: Malinda Lindmark.

Yume visar upp sitt visitkort. Foto: Malinda Lindmark.

Lite senare möter jag ett bekant ansikte. Det är Victor Engholm som jag intervjuade redan i våras under Stockholms internationella seriefestival. Nu är han aktuell med ett nytt album. Denna gång fortsätter historien som påbörjades i ”Hämnd” och det visar sig nu att upplösningen i förra albumet skapar nya problem för huvudpersonen och att hämnd föder hämnd. Även denna gång har Engholm tecknat och Kalle Güttler skrivit manus, även om Engholm ofta fått fungera som bollplank och bidragit med egna idéer till berättelsen.

Viktor Engholm med nya albumet "Efter hämnden". Foto: Malinda Lindmark.

Viktor Engholm med nya albumet “Efter hämnden”. Foto: Malinda Lindmark.

Nästa stopp på bokmässan är vid Ellen Ekmans signeringsbord. Hon har slagit igenom stort med serien ”Lilla Berlin” i tidningen Metro som läses av fler än en och en halv miljon svenskar varje dag. ”I serien följer vi ett gäng oroliga storstadsbor och deras vardagsproblem, som att råka fångas i fel vinkel på Instagram”, säger Ekman.

Ellen Ekman med "Lilla Berlin" på bokmässan 2014. Foto: Malinda Lindmark.

Ellen Ekman med “Lilla Berlin” på bokmässan 2014. Foto: Malinda Lindmark.

Idag tecknar hon på serien varje dag och har det som sitt heltidsjobb. ”Men jag blir inte stormrik på det”, säger hon. Däremot har hon stor kreativ frihet att skriva och rita vad hon vill och Metro har hittills aldrig försökt censurera något av det hon tecknat. I början var det mycket hipsterskämt om unga vuxna, men nu har de börjat ta slut och istället tar hon allt oftare hjälp av sina fans på sociala medier för att få nya uppslag.

En nyhet i det andra albumet med "Lilla Berlin" är faktasidor om de olika figurerna. Foto: Malinda Lindmark.

En nyhet i det andra albumet med “Lilla Berlin” är faktasidor om de olika figurerna. Foto: Malinda Lindmark.

”Till exempel så frågade jag mina läsare vad de har för erfarenhet av att söka jobb och det blev senare en serie om en tjej som kommer till jobbet sminkad som en tiger”, berättar Ekman. Nyligen kom det nya albumet ”Lilla Berlin 2: Mina vänner” ut. Denna gång kan man läsa faktasidor om karaktärerna som exempelvis anger vilket årtal en seriefigur är född. ”Men det är läskigt att bestämma saker, för då finns det ju risk att jag råkar glömma när en figur har födelsedag sen”, säger Ekman.

Releasefest i samband med bokmässan 2014. Till vänster Niklas Erikson och till höger Mikael Sol. Foto: Malinda Lindmark.

Releasefest i samband med bokmässan 2014. Till vänster Niklas Erikson och till höger Mikael Sol. Foto: Malinda Lindmark.

Bokmässan ska snart stänga och det är då jag minns releasefesten som Mikael Sol tipsade om. Väl där hittar jag honom mycket riktigt bakom ett bord med en trave ”Psykisk sjuk”-böcker tillsammans med Niklas Eriksson, upphovsmannen till ”#Sverige – superlagom är bäst”. På plats finns även Jonas Darnell som i likhet med många andra minglar runt med en Herman Hedning-öl i handen. Självklart kränger han också ”Bitter & kränkt” eller ”Herman Hednings stora seriebok om öl”, som den också heter.

Jonas Darnell häller upp en Herman Hedning-öl åt Daniel Thollin. Foto: Malinda Lindmark.

Jonas Darnell häller upp en Herman Hedning-öl åt Daniel Thollin. Foto: Malinda Lindmark.