Generic filters
Exact matches only

Programmet tar form till Framtidens seriearkiv

Seriefrämjandet anordnar en stor konferens på Svenskt Seriearkiv i Lund på lördag den 30 november 2013. Anmäl dig till en unik och upplysande dag helt i seriernas tecken! Programmet håller på att sättas men vi kan redan presentera några av de intressanta föreläsarna och aktiviteterna som kommer att ske under dagen. Anmäl dig till konferensen genom att skicka e-post till projektledaren på jamil.mani@serieframjandet.se.

Konferensen vänder sig till forskare, donatorer, yrkesaktiva, Seriefrämjandets medlemmar och alla andra som är intresserade av svensk seriekultur. Det blir föreläsning av framstående personligheter från branschen, visning av utställningarna »Sveriges seriehistoria« och »Vicky, Jackie, Wendy«, rundvandring på arkivet, buffé och mingel.

Föreläsningar ur olika perspektiv

Konferensen presenterar välrenommerade föreläsare som belyser serier i Sverige ur olika perspektiv: arkiv, historia, bransch, kultur och akademi.

Till exempel kommer Klara Arnberg, ekonom-historiker vid Stockholms universitet, att belysa serietidningsdebatten på 1950-talet ur ett genus- och sexualitetsperspektiv med anledning av en bok som utkommer hösten 2013. Michael F. Scholz, professor vid Uppsala universitet (Campus Gotland), kommer att berätta om tecknade serier i andra världskrigets Sverige och undersöka om det var underhållning eller propaganda (eller både och). Rikke Platz Cortsen, lektor vid Köpenhamns universitet, kommer att presentera det svenska serieundret av kvinnliga serietecknare och dra paralleller till grannlandet Danmark.

Bland Seriefrämjandets egen stab kommer arkivarie Thomas Storn att presentera Svenskt Seriearkiv och dess unika verksamhet. Ordförande Fredrik Strömberg kommer att ge en översiktlig presentation av den svenska seriehistorien, vilket hör ihop med utställningen som visas under konferensen. Jamil Mani, verksamhetsledare för kansliet och projektledare för Framtidens seriearkiv, kommer att ge en presentation av Seriefrämjandet och verksamheten så som den ser ut idag.

Dessutom kommer en framstående serietecknare berätta om sitt skapande, en känd branschpersonlighet kommer att ge en insyn i sin långa karriär, med mera! Vi återkommer med det fullständiga programmet, och kan garantera att det kommer att vara minnesvärt.

Vandringar, utställningar och mingel 

Förutom det fullspäckade föreläsningsprogrammet kommer det att hållas rundvandringar i arkivets självt, där deltagaren får en unik inblick i skattgömmorna. Inte mindre än två utställningar visas på plats: ”Sveriges seriehistoria”, om de svenska seriernas historia från 1700-talet till idag, och ”Vicky, Jackie, Wendy”, om serietidningar för tjejer genom tiderna. Det blir dessutom mat, mingel och allmänt trevligt samkväm för alla deltagare.

Anmälan

Vill du delta? Skicka din anmälan till projektledaren Jamil Mani på jamil.mani@serieframjandet.se eller ring till Seriefrämjandets kansli på 040-661 40 70.

Vad: Konferens
Datum: Lördag 30 nov 2013
Plats: Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 20, Lund
Biljett: 350 kr (inkl. mat)
 

Konferensen arrangeras av Svenskt Seriearkiv och Seriefrämjandet som en del av projektet Framtidens seriearkiv. Projektet stöds av Lunds kommun, Framtidens Lund och Malmö stad.