Generic filters
Exact matches only

Porträtt: Mattias Elftorp

Här i nyhetsbrevet presenterar vi våra medarbetare för att ge en inblick i vilka som arbetar med Seriefrämjandet. Den här gången presenteras Mattias Elftorp, projektledare för Tusen Serier och festivalen AltCom. Mattias har lång erfarenhet av tecknade serier som tecknare, redaktör, curator med mera, och är ett välbekant ansikte för de flesta i seriebranschen.

Vad arbetar du med på Seriefrämjandet?

Jag är projektledare för Tusen Serier och AltCom. Man skulle kunna säga att mitt huvudsyfte på Seriefrämjandet är att föra in internationella och “osvenska” perspektiv i den svenska seriekulturen. Jag och Amanda Casanellas, min projektledarpartner i Tusen Serier, hade tröttnat på att den svenska seriekulturen var så etniskt och kulturellt likriktad så vi bestämde oss för att göra någonting åt det. Jag har lite samma ingång när jag jobbar med seriefestivalen AltCom som i år kommer att vara i början av november. Jag vill visa den stora internationella undergroundseriekulturen som alldeles för sällan syns i Sverige. Jag är också redaktör för det halvaktiva utgivningsprojektet Dystopi där det då och då kommer ut ett nytt nummer med serier på dystopiskt tema av serieskapare från Sverige och andra länder. Dystopi görs som ett samarbete mellan Seriefrämjandet och serie- och konstkollektivet Wormgod där jag också är aktiv.

Vad är du mest stolt över att ha gjort inom Seriefrämjandet?

Det får nog bli de två AltCom-festivalerna som arrangerats hittills (2010 och 2012) och Tusen Serier. Det är där jag känner att jag kan göra någon nytta som har potential att gå utanför själva seriekulturen. Det känns bra att jobba inom en förening där det finns en sådan bredd att de här projekten blir möjliga vid sidan av allt annat.

Vad ser du fram emot under året?

Nu närmast ser jag fram emot att få de nya Tusen Serier-böckerna från tryck och att vara med och ta fram de andra böcker som ska komma under året. Bland annat kommer min egen bok Jag & min Pappa & Zlatan att ges ut som ett samarbete mellan Tusen Serier och Wormgod, och det känns spännande. Jag ser också fram emot till exempel Amalia Alvarez nya bok som hon jobbar med just nu. Och AltCom i november såklart.