Generic filters
Exact matches only

Ny bokserie för alla humorfantaster: Svenska MAD Samlade Årgångar

Det blir en Mad Mad Mad Mad höst för alla vänner av den klassiska tidningen Svenska MAD. Egmont släpper en ny samlingsbok med de första fyra numren av svenska MAD från 1960–61, kompletterade med bonusmaterial och fakta om tidningen.

På femtiotalet förvandlades amerikanska MAD från en serietidning till ett magasin fyllt med satir och parodier, nonsens-annonser och sjuk humor. Det var en smärre revolution. MAD tog steget från serietidningarna till vuxenvärlden, tog den sjuka humorn in i finrummen, var rumsren på ytan men frän och bitande bakom fasaden.

Fem år senare var det Sveriges tur. Hösten 1960 lanserades, som första icke engelskspråkiga utgåva, svenska MAD. En svensk redaktion under ledning av redaktör Lasse O’Månsson, ett av de beryktade ”Skäggen”, valde ut det lämpligaste amerikanska materialet, lade till egna sidor och skapade en svensk klassiker i tidningshyllorna. Första utgivningsrundan av svenska MAD, från 1965 med titeln Svenska MAD, utkom 1960–1993 och erbjöd under hela denna period en blandning av svenskt och översatt amerikanskt material. Tidiga svenska tecknare som Bowen och Torvald Sundbaum samsades som utrymmet med amerikanska giganter som Jack Davis, Don Martin och senare Sergio Aragonés.

Egmont samlar nu de fyra första numren av svenska MAD, kompletta från pärm till pärm, i en gedigen samlingsvolym med extra bonusmaterial. Förutom de allra första svenska sidorna för MAD har Rolf Janson, som en gång drog igång tidningen i Sverige, bidragit med material, liksom Svenskt Seriearkiv vars samlingar bland annat rymmer den svenska MAD-redaktionen papper.

Boken släpptes i september 2013 och fanns bland annat att beskåda på årets Bok & Biblioteksmässa.