Generic filters
Exact matches only

Förnyelse av Urhundenpriserna

Seriefrämjandet fyller 50 år 2018, och seriepriset Urhunden har delats ut sedan 1987. 31 år är en lång tid, och den svenska serieutgivningen har under denna tid hunnit förändras mycket, och serielandskapet har under de senaste åren ritats om. Av den anledningen har en arbetsgrupp inom styrelsen sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetat med att förändra priset, och besluta om hur det ska se ut i framtiden.

I samband med utdelningen av årets Urhundenplaketter berättade Seriefrämjandets styrelseledamöter Lisa Medin och Stef Gaines om vad arbetsgruppen kommit fram till.

Seriepriset Urhunden, som vi känner det, kommer att delas ut för sista gången på Bokmässan nästa år, 2019. Barnseriepriset Unghunden delas ut för sista gången redan i år. Unghunden kom till under en period då man såg ett behov att lyfta serieinitiativ för barn och unga; nu har dock den svenska seriemarknaden för barn och ungdomsserier blivit så självgående att priset, såsom det är utformat, har spelat ut sin roll. Vår första Unghundenpristagare var Rune Andréasson och det är med stolthet den 25:e och sista Unghunden delas ut till Cecilia Torudd. Vilka som blir sista mottagare av dagens Urhunden får vi se om ett år, då vi även har som målsättning att presentera det nya priset.