Generic filters
Exact matches only

Fabian Göransson – “Inferno”

Första gången jag läste August Strindbergs självbiografiska roman “Inferno” var när jag bodde i Paris år 2002. Denna självbiografiska berättelse om ockultism och vansinne slog mig genast som perfekt utgångspunkt för en grafisk roman, och 2010 publicerades min seriebearbetning av “Inferno”.

I utställningen ser vi August Strindberg springa utmed gatan någonstans i Quartier Latin, med famnen full av kemisk utrustning som han just inhandlat. Han är på väg hem för att en sista gång försöka tillverka guld på alkemisk väg. Över hustaken stiger djävulen i bockhamn upp och Strindbergs brinnande galenskap färgar himlen skarpt gul. Väl hemma på rummet kommer hans sista experiment att misslyckas och hans värld kommer att rämna. Ett par dagar senare lämnar han Paris och kastas samtidigt in i en psykos där han tror sig vara förföljd av osynliga fiender beväpnade med elektricitetsmaskiner.

Det här är stunden alldeles innan det stora fallet.

Fabian Göranson

Fabian Göranson är född 1978 i Stockholm, har bott i både Bryssel, delar av Bolivia och Paris och är nu verksam i Stockholm. Göranson är mest känd för sina skämtteckningar och serie­noveller med politiska förtecken, men också för sin serie­bearbetning av Strindbergs “Inferno”, som nominerades till Urhunden-priset 2010 för bästa svenska seriebok. Göranson arbetar även som översättare av franska serier. Han är också delägare och förläggare på Kolik förlag och chefredaktör för serietidningen Utopi.

Mer av Fabian Göranson

  • “August Strindbergs Inferno”, Kolik, Sverige 2010
  • “Kirurgi”, Galago, Sverige 2008
  • “Gaskriget”, Ordfront, Sverige 2006
  • “Vägen”, Seriefrämjandet, Sverige 2006