Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från april 2021

LasseMajas Detektivbyrå

Vem gillar inte ett bra mysterium! Och det finns inga som kan lösa ett mysterium lika bra som Lasse och Maja. De hjälper ofta polismästaren att lösa svåra fall i den lilla staden Valleby. Som till exempel när någon saboterade pantmaskinen i Superlivsbutiken eller när en gräddtårta försvinner.

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis. Den första boken hette Diamantmysteriet och utkom 2002 och fram till idag har det kommit ut totalt 29 stycken. Förutom böckerna finns det filmer, tv-serier och dataspel. Under förra året blev LasseMaja dessutom en serietidning!

Utställningen presenterar bilder från serietidningarna med information om författaren och illustratörerna och hur de skapar LasseMaja. Vi får även se skisser och får chansen att försöka lösa ett eget mysterium.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

JAN STENMARK: KÄRLEKENS ÅÄÖ

Rum för serier, 24 september 2020–13 februari 2021
Vernissage: torsdagen den 24 till söndagen den 27, kl. 12.00–18.00.
På grund av Covid-19 sprider vi ut vernissagen över flera dagar och kommer också att begränsa antalet personer per rum.

Jan Stenmarks bilder kombinerade med underfundiga, märkliga och galna texter är välkända. Text och bild passar inte ihop – eller är det kanske just det de gör? Mitt i absurdismen finns det också en nostalgi, illustrationerna är ofta hämtade från 40- 50- och 60-talets tidningar och kataloger eller nytecknade i samma stil. Texterna framstår ibland som ironiska, ibland rent tramsiga, sällan direkt aktuella, men de avslöjar oss alla som de töntar vi är.

Jan Stenmark är född 1949 i Norrköping och är bosatt i Stockholm. Han har publicerat närmare 20 böcker under de senaste 30 åren.

På utställningen visar vi dels original från nya boken ”Kärlekens ÅÄÖ”, dels en retrospektiv med original från hela hans produktion.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

Se evenemanget på Facebook.

Sara Granér: Ett fan och hans moster

Rum för serier, 28 feb–16 maj 2020
Vernissage fre 28 feb kl. 17.00–20.00
Boksläpp och samtal med Sara Granér om ”Allas lika mellangärde” lör 21 mars kl. 13.00–16.00

Sara Granér är tillbaka på Rum för serier! Granér har den senaste tiden ägnat sig åt framförallt två projekt: teaterpjäsen En idiot ibland oss och den nya boken Allas lika mellangärde. Och båda tar plats på galleriet.

Allas lika mellangärde samlar bilder i olika tekniker som skapats under rubriken Dagens ord. Boken är lika vacker som den är sorglig, och lika rolig som den är löjlig. Granérs signum gör sig tydligt: förmågan att få oss att samtidigt skratta och lida en smula.

En idiot ibland oss är Granérs teaterdebut där hon stått för idé, manus, scenografi och regi. Föreställningen visades på Malmö Dockteater i fjol och handlar om samhällets orättvisa strukturer i relation till individens personliga misslyckanden. I utställningen får vi se papier-machérobotar som Granér skapat tillsammans med Lunds universitet.

Granér är baserad i Malmö och var den allra första serietecknaren att ställas ut på Rum för serier när galleriet invigdes för fem år sedan. Galleriet firar alltså femårsjubileum genom att visa det senaste från en av vårt lands främsta bildkonstnärer och satiriker.

Sara Granér är född 1980 i Lund. Hon bokdebuterade 2008 med Det är bara lite AIDS som sedan följts av bl.a. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera och Blixt från oklar himmel. Granér har tagit emot EWK-priset och Adamsonstatyetten.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

Se evenemanget på Facebook.

 

HEMÅT! – skaraborgska serietecknare

Hemåt!? – skaraborgska serieskapare är en pågående vandringsutställning som presenterar sexton serieskapare med anknytning till Skaraborg. Projektansvariga har varit Christina Jonsson och Nicolas Krizan. Förutom originalverk, utskrifter och objekt har utställningen på de flesta orter haft både läs- och skaparhörnor. Det har också hållits flera workshopar för både barn och vuxna, föreläsningar samt visningar för skolor, konstföreningar etc. Som en följd av utställningen har dessutom en antologi med samma serieskapare publicerats på Lokrantz Förlag.

Delar av utställningen finns på Gjutaren i Töreboda under vecka 44. För öppettider kontakta någon av verksamheterna i huset, exempelvis:
https://toreboda.se/Torebo…/Barn–utbildning/Guldgruvan.html

Joakim Lindengrens del flyttas därefter till biblioteket och hänger där i ytterligare fyra veckor. För öppettider:
https://toreboda.se/Toreboda-…/Kultur–fritid/Bibliotek.html

De medverkande, orterna de representerar samt deras serier

• Jonas Anderson, Saleby/Uppsala (1000 ögon)
• Johan Cedmar Brandstedt, Mariestad/Göteborg (Death Piglet)
• Per Demervall, Stockholm (Röda Rummet, Siri)
• Joakim Gunnarsson, Bitterna/Vara/Malmö (Katten Nils, Bamse)
• Emma Hamberg, Kinnekulle/Stockholm (Singel i stan)
• Matilda Hansson & Lars Vipsjö, Skövde/Stockholm/Göteborg (Harmannen)
• Christina Jonsson, Hjo (Badgäster och bedragare)
• Karin Käll, Skara/Stockholm (Folk)
• Lars Krantz, Falköping/Malmö (Den svarta jorden)
• Nicolas Krizan, Lidköping/Södra Ryd (Mumin, Buster, Lillen, Mallan)
• Daniel Lenneer, Lerdala/Ronneby (Ångestmannen, Nogi, Besköddarna)
• Kristin Lidström, Tibro/Karlsborg/Göteborg (Din tur Adrian)
• Joakim Lindengren, Töreboda/Göteborg (Kapten Stofil)
• Patric Nyström, Järpås (Siri, Bamse, Röde Orm, Tom & Jerry)
• Jimmy Wallin, Tibro/Malmö/Göteborg (Bamse, 91:an, Fantomen)

Seriematriarkatet – kvinnorna dominerar serievärlden!

Rum för serier, 25 okt 2019–1 feb 2020
Vernissage: fredag 25 okt kl. 17.00–20.00

Dagens seriebransch i Sverige fullkomligt exploderar av talang, expressivitet och berättarglädje. Aldrig har det utkommit så många serieböcker som det gör idag, och det är i bokform som utvecklingen har skett de senaste decennierna. I serieböckerna kan vi möta allt från vardagsnära berättelser och skarp samhällssatir till dräpande humor och svindlande fantastik. Här finns något att hämta för alla läsare!

Ett utmärkande drag i de samtida svenska serierna är att det finns gott om serieskapare som är kvinnor, och gott om kvinnliga seriefigurer. Faktum är att kvinnorna stått för de största kommersiella framgångarna på senare tid, både inom Sverige och internationellt, och de har lockat till sig en helt ny seriepublik. Fler kan nu ta del av ett bredare utbud av medryckande historier och konstnärliga uttryck.

I utställningen får vi lära känna några av alla de kvinnliga seriefigurer som syns i de senast utgivna serieböckerna. Vi får till exempel möta den frispråkiga 80-talisten Zelda, skapad av Lina Neidestam, som drömmer om att rädda världen och krossa patriarkatet. Eller Whitney Houston som seriefigur i Liv Strömquists böcker som kombinerar skvallerpress med psykologi och sociologisk teori. Eller tecknaren Daria Bogdanskas alter ego som möter svartjobbens baksida inom krogbranschen i Malmö.

De medverkande serieskaparna är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö. Den arrangeras av Seriefrämjandet och Sveriges Ambassad Berlin med stöd av Malmö stad och Kulturrådet.

Se evenemanget på Facebook.

Serieskolan i Malmö, slututställning!

Rum för serier, 23 maj–1 juni 2019
Vernissage: torsdag 23 maj kl. 17.00–20.00

Kvarnby Serieskola bjuder för 20e gången in till sin samlingsutställning, där 34 serieskapare visar upp vad de skapat under året. Genrerna sträcker sig från det självbiografiska, till fantasy, till experimentella konstserier till manga. Serieskolan sätter stolthet i sin bredd och utlovar något för alla smaker under utställningen!

Vi firar 20 år som skola i år och har under årens lopp utbildat flera av de stora serieskaparna, och satt Malmö på kartan som Seriestaden.

I vanlig ordning finns Serieskolans populära årsbok med bidrag från alla studenter på plats under utställningen, och som alltid är den gratis.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

Valhall 40 år

Alla som komma till Odens boning – Valhall av Peter Madsen
Rum för serier, 15 juni 2019–1 feb 2020
Utställningen visas i sin helhet till och med 12 oktober 2019, varefter en mindre del visas fram till och med februari 2020.

Valhall är inte bara guden Odens och de fallna krigarnas boning, det är också ett storslaget serieäventyr av den danske serieskaparen Peter Madsen. I skriften den poetiska eddan från omkring 1000-talet sägs att ”Alla som komma till Odens boning känna igen den genast” – och detsamma kan sägas om den berömda tecknade serien!

Under 2019 firar Madsens serie Valhall hedervärda 40 år. Serien började publiceras i Danmark 1979 och har utkommit i totalt 15 seriealbum och flera samlingsböcker. Inte minst gjordes serien om till film redan 1986 under titeln Valhalla, vilken Madsen regisserade tillsammans med Jeffrey James Varab.

Valhallaserierna är kärleksfulla adaptioner av historier som hämtats ur den nordiska mytologin, fast med fokus på humor, spänning och underhållning. Teckningsstilen och berättandet har utvecklats märkbart under åren som seriealbumen publicerats – mellan 1979 och 2009 – från fransk-belgisk-albumtradition till modern amerikansk mainstream. Och på samma gång i en helt egen tappning! Valhall har utkommit på många olika språk: danska, svenska, norska, finska, isländska, färöiska, nederländska, tyska, franska och indonesiska.

Förutom Valhall visar utställningen även verk från bilderböckerna om Trollskogen.

Peter Madsen är född 1958 i Århus och är förutom Valhall även känd för sina serier baserade på bibeln; Människosonen (1995) och Historien om Job (1999) med flera. Tillsammans med sin fru Sissel Bøe skapar han också bilderboksserien Trollskogen som utkommit i tio böcker (2009–). Madsen har vunnit en rad priser och utmärkelser, däribland Urhunden för just Valhall.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

Bergman i Skåne – Serieutställning på Niagara

Torsdagen den 29 november 2018 kl 13.00 inviger universitetslektor Gunnar Krantz utställningen Bergman i Skåne, med de tre vinnande bidragen i serietävlingen med samma namn; Johanna Larsson Pinedo, Steve Nyberg och Aiden Kvarnström.

Syftet med tävlingen var att låta yrkesverksamma serieskapare med anknytning till Skåne föra in olika aspekter av Bergmans universum i en samtida kontext samt att uppmärksamma att en avsevärd del av Bergmans liv, verk och produktion har anknytning till Skåne.

Utställningen kommer att visas i Niagarahuset mellan den 29 november och den 9 december 2018. Öppettiderna är kl. 8.00-16.30.

Bergman i Skåne arrangeras av Institutionen för Konst, Kultur och Kommunikation, K3 på Malmö universitet i samarbete med Region Skåne, Stiftelsen Ingmar Bergman, Film i Skåne och Seriefrämjandet.

Läs mer om tävlingsutlysningen här.

Handbok för superhjältar

Handbok för superhjältar är en hejdundrande succé och de flesta barn mellan fyra och tio år vet precis vad böckerna handlar om! För oss som inte upptäckt dem ännu, är de skrivna och illustrerade av Elias och Agnes Våhlund, och handlar om Lisa som blir superhjälten Röda masken. Vi får följa Lisas rafflande resa från när hon hittar en viss handbok på biblioteket till att hon blir en superhjälte, men också när hon skaffar sig fiender som hon förstås måste besegra!

Handbok för superhjältar består av fyra delar som kom ut i tät följd mellan våren 2017 och vintern 2018. Delarna heter i tur och ordning Handboken, Röda masken, Ensam och Vargen kommer. Utställningen presenterar bilder från böckerna men även bilder, sekvenser och karaktärer som inte finns med i böckerna. Det ges också en unik inblick i hur böckerna skapas – från text och hela vägen till illustration.

Agnes Våhlund är född 1985 och var grafisk formgivare och fotoredigerare innan hon bestämde sig för att bli illustratör på heltid. Elias Våhlund är född 1973 och är regissör, manusförfattare, stuntman, lärare, skivbolagsdirektör och barnboksförfattare. Den första delen i serien har vunnit pris för Årets barndeckare 2018.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

70 år med Kalle Anka & C:o – Sveriges största serietidning fyller år!

Att en ilsken och självgod retsticka till anka skulle kunna charmera det svenska folket i över 70 år var det nog ingen som anade när serietidningen Kalle Anka & C:o såg dagens ljus i september 1948. Nu firar vi detta hejdundrande jubileum med en utställning med några av de bästa serierna som tidningen har kunnat erbjuda under alla dessa år. Samtidigt som det utkommer en samlingsvolym med utvalda serier från olika epoker och massor av bonusmaterial.

Utställningen presenterar några av de mest inflytelserika tecknarna som gett liv åt Ankeborg och dess invånare. Däribland den störste ankkonstnären av dem alla, amerikanen Carl Barks, samt hans hyllade arvtagare och landsman – Don Rosa. Besökarna kan även njuta av ankverk från den skicklige spanske tecknaren Paco Rodrigues, samt originalverk från ankprofilerna Vicar från Chile och Daniel Branca från Argentina. Med på utställningen finns den allra första utgåvan att beskåda i originalform – nr 1 från 1948. När det numera ikoniska numret såldes för första gången behövde läsarna inte betala mer än 60 öre. År 2011 såldes ett exemplar på en svensk auktionssajt för 165 000 kr!

Kalle Anka & C:o är Sveriges äldsta ännu utkommande serietidning, och likaså den som utkommit med flest nummer. Den gavs till en början ut med ett nummer per månad men har sedan länge, så långt tillbaka som 1959, varit en veckotidning.

Parallellt med utställningen pågår en utställning med Arne Anka, Charlie Christensens omdebatterade tolkning av Kalle Anka, till och med den 13 oktober 2018.

Stoppa naturlagarna nu!!!

Sara Granér är en av våra främsta satiriker som med kraftfulla bilder ger bitande kommentarer på samtiden. Hon får oss att både skratta och få ont i magen på samma gång. Groteska djurfigurer i form av grisar, grodor och hundar skickar svidande och oftast ironiska budskap om ekonomisk tillväxt, miljöfrågor och individens roll i samhället. Det är mörkt, men också fruktansvärt vackert.

Sara Granér är född 1980 i Lund. Hon debuterade med Det är bara lite AIDS 2008, som sedan följts av Med vänlig hälsning 2010 och All I want for Christmas is planekonomi 2012. Hennes bilder har publicerats i tidningar som Galago, ETC och Dagens Nyheter. Hon har tagit emot EWK-priset 2010 och Adamsonstatyetten 2013.

Verken i utställningen hör till boken Vården i livets slutskede som utkommer i november 2015.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets nya galleri (Friisgatan 12) i Malmö. Vernissage och smygpremiär för galleriet hålls fredag 18 sept kl. 18.00–22.00.

Utställningen arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

Sanni & Jonas – Vinternatt

Syskonen Sanni och Jonas bor i ett gammalt trähus med mamma och morfar. Det är den kallaste tiden på året med mycket snö och lite dagsljus. På dagarna bygger Sanni och Jonas snödjur och nattetid åker de till drömmarnas värld som är fylld av snödrakar, fjärilskungadömen och brandbekämpande supermammor.

Sanni & Jonas – Vinternatt är en utställning baserad på en seriebok för barn skriven av Kalle Hakkola och illustrerad av Mari Ahokoivu, publicerad på svenska av Rabén och Sjögren 2015.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets nya galleri (Friisgatan 12) i Malmö. Vernissage och invigning för galleriet hålls fredag 23 okt kl. 19.00–21.00.

Utställningen arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

Om serieskaparna
Mari Ahokoivu (f. 1984) är en finsk serieskapare och illustratör som tecknar serier för vuxna och för barn och har publicerats i Finland och i andra länder. Hon har gått serieskola i Finland, Frankrike och Sverige och är nu ibland själv serielärare. Ahokoivu gillar att se film och spela roller derby. För tillfället bor hon i norra Finland.

Kalle Hakkola (f. 1971) är bibliotekarien som i många år har lett arbetet i Seriecentret i Helsingfors. Hakkola har jobbat med serier i olika roller och organiserat festivaler, redigerat böcker, koordinerat utställningar och skrivit artiklar i ämnet serier. De senaste åren har han fokuserat på barnserier.