Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från november 2022

Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!

Vernissage för Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!
Vilka är Sveriges samtida serieskapare, och vad har de att erbjuda? Efter pandemiåren vill vi underlätta för serietecknare att nå ut till uppdragsgivare och en bredare publik med sin konst. Därför startade vi serieförmedlingen, en digital portfolio som fungerar som länk mellan serieskapare och uppdragsgivare. Men det slutade inte där – vi tog även fram Portfolioutställningen, där olika serieskapare presenterar sig och och sitt konstnärskap!

UTSTÄLLNING: Sveriges seriehistoria – de svenska seriernas historia från 1700-talet till idag

Sverige har en anrik och intressant seriehistoria som sträcker sig över århundraden och omfattar allt från enkla skämthistorier till intrikata serie-romaner. I denna utställning kan du följa hela den spännande historien i kronologisk ordning – från 1700-tal-ets konstnärliga experiment till 2000-talets svenska serieunder.

Sveriges seriehistoria – de svenska seriernas historia från 1700-talet till idag är berättelsen om de serier som getts ut och lästs i Sverige, men det är också historien om de svenska konstnärer och författare som arbetat med serieformen. I utställningen kommer du att få ta del av båda dessa perspektiv av serie-mediets historia.

Varje vepa utgår från en avgörande epok i historien, baserad på en specifik publiceringsform eller dominerande genre. På samma gång presenteras några av de mest inflytelserika svenska serieskaparna från perioden med exempel på deras seriekonst.

Sveriges seriehistoria ger betraktaren en föreställning om vad svenska serier är och har varit genom historien. Förhoppningsvis ger utställningen även inspiration till att läsa många av de fantastiska svenska serier som har skapats de senaste 300 åren.

Utställningen bygger på Fredrik Strömbergs bok Swedish Comics History (Seriefrämjandet, 2010) och arrangeras av Seriefrämjandet samt Svenskt Seriearkiv.

UTSTÄLLNING: Yttrandefrihet & tecknade serier

Att få uttrycka sig fritt är inte möjligt på många platser runt om i världen, till och med närmare än vad vi tror. Serietecknare, tillsammans med journalister, författare, konstnärer och många andra, förföljs för att de utövar sitt yrke och uttrycker sina åsikter. De hotas, förtrycks och till och med fängslas som en följd av sitt arbete. Nu får vi ta del av tecknarnas verk och höra deras berättelser.

I utställningen medverkar sju tecknare från olika länder:
Bonil (Ecuador), Karrie Fransman (Storbritannien), Fadi Abou Hassan (Palestina), Nina Hemmingsson (Sverige), Arifur Rahman (Bangladesh), Rayma Suprani (Venezuela) och Zunar (Malaysia).

Alla har olika berättelser, men tillsammans ger de en bild av inskränkningar på det fria ordet – och den fria teckningen.

Frågan om yttrandefrihet och censur för tecknade serier går långt tillbaka och är en del av Seriefrämjandets bakgrund. Föreningen grundades 1968 för att bland annat motverka dåtidens negativa syn på konstformen. Årtiondet före pågick en hätsk debatt som ledde till att serier censurerades, både utifrån och inifrån, vilket fått efterverkningar ända in i vår tid. Frågan är fortfarande aktuell idag, kanske mer än någonsin tidigare.

COMIX – Serieoriginal och Serieinfluerad konst

Året på Seriefrämjandets galleri Rum för Serier invigs av folkkäre Lasse Åberg. I utställningen Comix – serieoriginal och serieinfluerad konst visar vi både originalverk och rariteter ur samlingarna från Åbergs Museum. Utställningen pågår mellan 3 mars – 21 maj, och Lasse är själv på plats för vernissagen den 3 mars kl. 17 – 20.

Lasse Åberg (f.1940) behöver knappast en introduktion. Han är konstnär, filmskapare och serieentusiast som underhållit svenska folket under ett karriärspann på nästan 50 år. Åberg är även ledamot i Svenska Serieakademin.

Konstrundan Östra Göteborg

kl 11 – 16 Kvibergs stallgårdar 2, stall 11. 

Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats.

 

Konstrundan Östra Göteborg

kl 11 – 16 Kulturkaféet, Kvibergs stallgårdar 2, stall 11, Göteborg.

Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats.

 

Fönsterutställning

Bergsjöns bibliotek, Rymdtorget 8, Göteborg

Några av utställarna i konstrundan är också med på en fönsterutställning på Bergsjöns bibliotek. Utställningen vetter utåt mot gatan och kan ses dygnet runt hela veckan 25-31 oktober.

Utställning: Sveriges seriehistoria

Kulturfabriken, Rådmansgatan 28, Skövde. Öppet:mån-tors 12-19, fre 12-18, lör 12-16

Sverige har en anrik och intressant seriehistoria som sträcker sig över århundraden och omfattar allt från enkla skämthistorier till intrikata serie-romaner. I denna utställning kan du följa hela den spännande historien i kronologisk ordning – från 1700-talets konstnärliga experiment till 2000-talets svenska serieunder.

 

Utställning: Vätterns fasa

Kulturkvarteret i Hjo Öppettider: Mån, tis, tors: 10-19, Ons, sön: Stängt Fre: 10-17, Lör: 11-15

Utställning med Christina Jonssons teckningar från arbetet med böckerna Vätterns fasa (2020) samt Badgäster och bedragare (2014).

 

Utställning: Tant Wussi

Lohrs pocket MedMera, Kapellplatsen 2. Öppettider mån-fre 10-18, lör 10-15   

Utställning av Tyto Albas bilder från Tant Wussi. I serieromanen berättar författaren Katrin Bachers gammelfaster om familjens liv på Mallorca och i Tyskland under spanska inbördeskriget och andra världskriget. Illustrationerna, i akvarell, växlar från idylliska landskap till krigsscener.

Seriematriarkatet på Ystads bibliotek

Ett utmärkande drag i de samtida svenska serierna är att det finns gott om serieskapare som är kvinnor, och gott om kvinnliga seriefigurer. Faktum är att kvinnorna stått för de största kommersiella framgångarna på senare tid och har lockat till sig en helt ny seriepublik.

I utställningen får vi lära känna några av alla de kvinnliga seriefigurer som syns i de senast utgivna serieböckerna. De medverkande serieskaparna är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.

Utställningen visas för andra gången i år på Ystads Bibliotek.