Generic filters
Exact matches only

Nyheter från juni 2024

ART TOY CON

Serier har ofta gett upphov till allt från actionfigurer som följer med i som gåva i serietidningar till figuriner och samlarobjekt, Art Toy Con samlar konstnärer från hela världen som gör s.k. “art toys”, figuriner som målas och formges med 3D-modeleringsverktyg. Den globala rörelsen håller sina utställningar i olika länder  och i år sker den svenska utställningen på Rum för serier! Under utställningen kommer den specialdesignade figurinen Dalaniel, en modern tappning på Dalahästen, att målas av ett antal olika konstnärer och serietecknare, både innan och under utställningen. Utöver Sverige kommer parallella utställningar ske i Tyskland, Argentina, Chile, Kina, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Honduras, Japan, Ecuador, Spanien, Macau, Mexico, Peru och Venezuela, alla med sina egna specifika figuriner. 

Måla en egen figurin

Inför utställningen har arrangörerna öppnat för den som vill delta i utställningen att måla sin egen figurin och är man yrkesaktiv medlem i Seriefrämjandet kan man delta till ett rabatterat pris. Mer information om deltagande och anmälan hittar du här: Anmälningsformulär

Vi kommer dessutom att erbjuda 10 av våra yrkesverksamma medlemmar kostnadsfritt deltagande där den som vill får måla och sätta sin egen prägel på figurinen Dalaniel. Vi ser en tydlig koppling mellan seriekulturen och Art Toy-rörelsen och därför kommer de som målar en figurin till utställningen även erbjudas möjlighet att ställa ut 2-3 valfria seriesidor tillsammans med figurinen. Är du yrkesaktiv medlem och vill delta? Maila till mattis.telin@serieframjandet.se för mer information. Är du inte redan yrkesaktiv medlem kan du bli det här: serieformedlingen.se/medlem/

Piracy is liberation – releaseutställning

“The City is firing sentient smart-missiles against terrorists hiding in the previously unknown desert. But who is this outer enemy?
Using metamagic, Purple learns how to fly and takes Information and Erica on an expedition to find out, but the truth comes with unexpected dangers.
Piracy is Liberation is a mix of classic cyberpunk elements in a dystopian future with a glimmer of postapocalyptic hope and a pinch of metamagic.”

Den 14/6 ställer Mattias Elftorp ut delar ur den senaste volymen av Piracy is LiberationRum för serier. Utställningen bjuder på på både nytt och gammalt material och såklart material från den senaste volymen. För den som inte ännu hunnit bekanta sig med de tidigare volymerna kommer de finnas att köpa på vernissagen för en billig peng!

Vernissage: 14/6 kl. kl 18-21

Utställningen pågår till 28/6

Tryckt stämning -fanzineutställning på Rum för serier

Malmö har länge varit Sveriges seriehuvudstad och genom åren har otaliga serieskapare producerat enorma mängder fanzines och serier. Den 29/11 ställer vi ut och lyfter fram ett urval av fanzines från Seriearkivets välfyllda hyllor. Vi har rotat igenom otaliga lådor och hittat allt från 24-timmarsserier från gamla elever från Kvarnby Serieskola till internationella egenpublicerade magasin.
Under kvällen gästas vi även av Gunnar Krantz och Steve Nyberg som kommer samtala om fanzinescenen i Malmö då och nu.
VAR?
Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö
NÄR?
19.00 Utställningen öppnar
19.45 Samtal med Gunnar Krantz och Steve Nyberg om Malmös fanzinescen då och nu
21.00 Stängning

Utställning: Feltänkta saker och ting. 

BISKOPSGÅRDENS BIBLIOTEK
Vårväderstorget 3, 418 31 Göteborg
2/10–31/10 bibliotekets öppettider

Yvette Gustafsson ställer ut axplock ur sina serier Feltänkt och Zak&Ting, serierna som är ganska olika men som båda handlar om hur man lever sitt liv, gör sakerna, tänker fel, men man är inte ensam. 

 

Utställning på Hyllan: Över kaffekopparna av Bianco Casco 

BERGSJÖNS KULTURHUS
Bergsjöns kulturhusväg 4c, Göteborg 

26 oktober – 30 november 2023 i samarbete med Seriefest i Väst och KulturUngdom

Över kaffekopparna är ett längre utforskande projekt om kollektivt drömmande där vi drömmer om den plats vi pratar om när vi möts över kaffekopparna.

2021 startades en privat brevväxling där fyra queera vänner, varav två i mellanförskap, började drömma i brevform om en plats där vi får finnas. Projektet har sedan växt vidare genom utställningar och kollektivt skapande. Bilderna i utställningen på Kulturhuset Bergsjön är delar ur den bok som Casco illustrerat utifrån de brev som skapats till den kollektiva berättelsen.

Bianco Casco är en queer svensk-honduransk illustratör och serietecknare, verksam i Göteborg.

 

Övriga evenemang på Bergsjöns kulturhus:

 • Torsdag 26/10 kl 16–18  Färgateljén 13-19 år Workshop: Över kaffekopparna 
 • Utställning: Vett och etikett i kollektivtrafiken.

Tillgänglighet på Bergsjöns kulturhus

 • Av- och påstigning: finns
 • Parkering med krav på tillstånd för rörelsehinder: finns
 • Stor toalett: finns
 • Tillåtna assistanshundar: ledarhund, servicehund, signalhund
 • Rutin för allergiframkallande växter: obesvarat av verksamhet
 • Rengöringsmedel: endast oparfymerat
 • Tillgång till enskild toalett: ja
 • Tillgång till enskild omklädning: ingår inte i verksamhet

Mer information i Tillgänglighetsdatabasen

 

UTSTÄLLNING: Anneli Furmark – serier och konst

GALLERI LUCIFER
Trädgårdsgatan 7, Skövde
Vernissage fre 27/10 16.30–18.30
därefter lördag 26/10–söndag 12/11, galleriets ordinarie öppettider

Onsdag – Torsdag 15–18
Fredag – Söndag 12–15

UTSTÄLLNING: ANNELI FURMARK – SERIER OCH KONST
En av Sveriges mest prisade serieskapare! Utbildad på Konsthögskolan i Umeå, debuterade 2002 och har producerat en rad böcker varav fyra belönats med Urhundenpriset för bästa svenska serieroman. Översatt till flera språk. Nyligen promoverad till hedersdoktor vid Umeå Universitet.

 

UTSTÄLLNING: Refricater – porträtt/serier

GALLERI UP ON WALLS
Långgatan 2, Hjo 
Vernissage torsdag 26/10 kl 18–20. Vecka 43–46, 
galleriets öppettider 


UTSTÄLLNING: REFRICATER – PORTRÄTT/SERIER 

»Refricater« är fotografen Christer Järeslätts personliga skildring av 52 svenska serieskapare. Boken innehåller även texter av Carl Johan De Geer, Christer Järeslätt och Lilith Waltenberg.

»Och så inträffar en av dessa simultanhändelser som är så vanliga: en ny polaroidhjälte dyker upp. Christer Järeslätt. Christer har fotograferat serietecknare, mängder av dem, och sedan låtit dem rispa med vassa föremål i de våta negativen för att komplettera porträtteringen med personliga tillägg. Resultatet är slående och hela idén är oöverträffat fiffig.« – Carl Johan De Geer

 

Tillgänglighet på Gallery Up on Walls

Trappsteg upp till entrén, ingen ramp.

Release och utställning: Lillen, Mallan och jag

POPUPGALLERI COMMERCE
Commerce köpcentrum, Skövde
Lördag 27/10 kl 10-17 och söndag 28/10 kl 11-17.

Release och utställning: Lillen, Mallan och jag
Nicolas Krizan släppte i våras sin fjärde Mallanbok, fyllde nyss 60, och nu kommer resultatet av den lyckade kickstartern som samlar allt hans Lillenmaterial. Välkommen på bokrelease med signering, utställning, födelsedagsmingel — allt på samma gång! 

 

UTSTÄLLNING: Vett och etikett i kollektivtrafiken

En utställning, sju platser! 

Prata högt i mobilen med högtalaren på, hosta utan att hålla för munnen och inte erbjuda plats för den som behöver sitta. För att påminna om att vara schyssta mot varandra när vi reser tillsammans lät Västtrafik fem serietecknare gestalta sånt vi kan reta oss på ombord. Sara Granér, Max Gustafson, Johan Wanloo, Johanna Larsson Pinedo och Yvette Gustafsson, har fritt tolkat tio osköna beteenden.

Här ställs seriestripparna ut:

 • Kulturhuset Bergsjön, Göteborg
 • Göteborgs stadsbibliotek – 300m2
 • Borås stadsbibliotek
 • Fyrens bibliotek, Kungsbacka
 • Kronan kulturhus, Trollhättan

Under Seriefest i Väst hittar du dem också
på Skövde Kulturfabrik och Södra ryds bibliotek.

Delar av utställningen visas i Västtrafiks butiker i Borås, Trollhättan och Göteborg (Nils Ericson Terminalen, Drottningtorget, Angered och Västra Frölunda).

Utställning: Seriefrämjandets portfolioutställning 

STÖPENS BIBLIOTEK
Hästskovägen 4, Skövde
26/10–29/10 Bibliotekets öppettider: tisdag 10–14 + torsdagar 12–18.30

Utställning: Seriefrämjandets portfolioutställning 

Tretton yrkesverksamma serietecknare presenteras i en utställning som berättar hur de jobbar med serier i Sverige idag. De är alla med i Seriefrämjandets förmedling för just serietecknare. Genom dem kan man anlita en serietecknare för workshops, föreläsningar, utställningar med mera.

Medverkande:
Olivia Skoglund, Yvette Gustafsson, Hanna Böhm, Nicolas Krizan, Natalia Batista, Annette Bengtsson Vargas, Malin Granroth, Tomas Antila, Joakim Larsson, Adrian Malmgren, Anna Lundgren Widén , Ylva Oknelid, Saskia Gullstrand


Tillgänglighet på Stöpens bibliotek:

Bibliotket ligger i markhöjd och har inga trappor.

Rullstol, permobil och barnvagn kan utan rulla in utan hjälpmedel.

Utställning: Mus Mouse Maus 

VÄRSÅS BIBLIOTEK
Tingshusbacken 1, Värsås
Vecka 43-45 Bibliotekets öppettider: tisdag kl 15–19 + torsdag 16–19

Skandinaviska serietecknare tolkar Art Spiegelmans hyllade serieroman.

Läsare världen över har berörts av historien om författarens far, Vladek Spiegelman, som överlevde Förintelsen. Serien handlar om relationen mellan far och son och hur förintelsens skuggor påverkat även efterföljande generationer. Berättelsen tar formen av en fabeldjursserie där olika folkgrupper representeras av olika djurarter. Judar är möss, tyskar är katter, amerikaner är hundar och svenskar representeras som renar.

Genom att låta några av våra främsta serietecknare ge sin bild av Maus kan vi kanske komma närmare förståelsen av varför det här är ett så betydelsefullt verk. Samtidigt får vi som betraktare en inblick i den skandinaviska seriekulturen av idag, genom en rik uppsättning av konstnärliga uttryck.

Medverkande serieskapare

Oskar Aspman, Natalia Batista, Peter Bergting, Malin Biller, Fanny Bystedt, Mattias Elftorp, Åsa Ekström, Ainur Elmgren, Martin Flink, Emelie Friberg, Allan Haverholm, Johan Jergner-Ekervik, Clara Johansson, Magnus Jonason, Sarah Kläpp, Nicolas Krizan, Knut Larsson, Jamil Mani, Robin Ragnarsson, Lisa Rydberg, Jacob Rönnoe Rask, Ola Skogäng, Johan Wanloo och Emelie Östergren.

Utställningen är producerad av Seriefrämjandet och är en del av Seriefest i Väst.

Tillgänglighet på Värsås bibliotek

Ingången är tyvärr inte utrustad med en ramp.
För att komma in till biblioteket behöver du kliva på två trappsteg.

Detta försvårar situationen för rullstolsburna personer samt permobil.

Lösning för detta problem diskuteras fortfarande.

Bibliotekets information inför ditt besök: Inför ditt besök

Utställning: Joakim Gunnarsson beger sig (snart) Hemåt!? 

VARA FOLKBIBLIOTEK 
Stora Torget 5, 534 31 Vara 
24/10-6/11 

Utställning: Joakim Gunnarsson beger sig (snart) Hemåt!? 
Varasonen är något av en doldis bland svenska serieskapare, delaktig i både Bamse och Katten Nils, två av de allra mest omtyckta svenska barnserierna genom tiderna. Nu ställer han ut tillsammans med sina skaraborgska serieskaparkollegor. 

 

Tillgänglighet på Vara bibliotek

 • Parkering för rörelsehindrade finns på Stora torget utanför biblioteket.
 • Ingång från trottoar. Det sluttar svagt uppför mot entrédörrarna.
 • Automatiska entrédörrar till ytterhall. Rakt fram finns bibliotekets huvudingång med automatiska dörrar. Till höger finns ingång till tidningsrum och utställningshall med dörröppnare.
 • Informationsdisken finns till höger efter att man passerat de inre entrédörrarna. Höj- och sänkbar informationsdisk.
 • Höj- och sänkbara låneautomater för självservice.
 • Tillgänglighetsanpassad toalett med skötbord, samt en liten toalett. Toaletterna finns längst ner bredvid tidningsrummet och utställningshallen.

Mer information i Tillgänglighetsdatabasen