Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från februari 2022

COMIX – Serieoriginal och Serieinfluerad konst

Året på Seriefrämjandets galleri Rum för Serier invigs av folkkäre Lasse Åberg. I utställningen Comix – serieoriginal och serieinfluerad konst visar vi både originalverk och rariteter ur samlingarna från Åbergs Museum. Utställningen pågår mellan 3 mars – 21 maj, och Lasse är själv på plats för vernissagen den 3 mars kl. 17 – 20.

Lasse Åberg (f.1940) behöver knappast en introduktion. Han är konstnär, filmskapare och serieentusiast som underhållit svenska folket under ett karriärspann på nästan 50 år. Åberg är även ledamot i Svenska Serieakademin.

Konstrundan Östra Göteborg

kl 11 – 16 Kvibergs stallgårdar 2, stall 11. 

Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats.

 

Konstrundan Östra Göteborg

kl 11 – 16 Kulturkaféet, Kvibergs stallgårdar 2, stall 11, Göteborg.

Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats.

 

Fönsterutställning

Bergsjöns bibliotek, Rymdtorget 8, Göteborg

Några av utställarna i konstrundan är också med på en fönsterutställning på Bergsjöns bibliotek. Utställningen vetter utåt mot gatan och kan ses dygnet runt hela veckan 25-31 oktober.

Utställning: Sveriges seriehistoria

Kulturfabriken, Rådmansgatan 28, Skövde. Öppet:mån-tors 12-19, fre 12-18, lör 12-16

Sverige har en anrik och intressant seriehistoria som sträcker sig över århundraden och omfattar allt från enkla skämthistorier till intrikata serie-romaner. I denna utställning kan du följa hela den spännande historien i kronologisk ordning – från 1700-talets konstnärliga experiment till 2000-talets svenska serieunder.

 

Utställning: Vätterns fasa

Kulturkvarteret i Hjo Öppettider: Mån, tis, tors: 10-19, Ons, sön: Stängt Fre: 10-17, Lör: 11-15

Utställning med Christina Jonssons teckningar från arbetet med böckerna Vätterns fasa (2020) samt Badgäster och bedragare (2014).

 

Utställning: Tant Wussi

Lohrs pocket MedMera, Kapellplatsen 2. Öppettider mån-fre 10-18, lör 10-15   

Utställning av Tyto Albas bilder från Tant Wussi. I serieromanen berättar författaren Katrin Bachers gammelfaster om familjens liv på Mallorca och i Tyskland under spanska inbördeskriget och andra världskriget. Illustrationerna, i akvarell, växlar från idylliska landskap till krigsscener.

Seriematriarkatet på Ystads bibliotek

Ett utmärkande drag i de samtida svenska serierna är att det finns gott om serieskapare som är kvinnor, och gott om kvinnliga seriefigurer. Faktum är att kvinnorna stått för de största kommersiella framgångarna på senare tid och har lockat till sig en helt ny seriepublik.

I utställningen får vi lära känna några av alla de kvinnliga seriefigurer som syns i de senast utgivna serieböckerna. De medverkande serieskaparna är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.

Utställningen visas för andra gången i år på Ystads Bibliotek. 

Serier för barn på Rampen Uddevalla

Barn känner redan till Bamse och Kalle Anka. Men det finns massor av andra serier för barn? Oavsett om de gillar hästar, monster, pirater eller katter så finns det serier för just för vad de gillar. För att visa den stora bredden av serier i Sverige har vi satt ihop en utställning som visar bredden på barnseriernas olika genrer. De olika genrerna är: klassiska serier, för de yngsta, äventyr, humor, skräck, familj och lättläst. Kul för barn i alla åldrar! 

Utställningen visas på Rampens Ungdomsgård i Uddevalla. 

Handbok för superhjältar på Mölndals bibliotek

Handbok för superhjältar är en hejdundrande succé och de flesta barn mellan fyra och tio år vet precis vad böckerna handlar om! För oss som inte upptäckt dem ännu, är de skrivna och illustrerade av Elias och Agnes Våhlund, och handlar om Lisa som blir superhjälten Röda masken. Vi får följa Lisas rafflande resa från när hon hittar en viss handbok på biblioteket till att hon blir en superhjälte, men också när hon skaffar sig fiender som hon förstås måste besegra!

Handbok för superhjältar består av fyra delar som kom ut i tät följd mellan våren 2017 och vintern 2018. Delarna heter i tur och ordning HandbokenRöda maskenEnsam och Vargen kommer. Utställningen presenterar bilder från böckerna men även bilder, sekvenser och karaktärer som inte finns med i böckerna. Det ges också en unik inblick i hur böckerna skapas – från text och hela vägen till illustration.

Freedom of Speech in Comics today på Partille bibliotek

Att få uttrycka sig fritt är inte möjligt på många platser runt om i världen. Serietecknare och många andra förföljs för att de utövar sitt yrke och uttrycker sina åsikter. Nu får vi ta del av tecknarnas verk och höra deras berättelser.

Utställningen visar upp sju internationella tecknares erfarenheter av yttrandefrihet, och visades ursrpungligen på Rum för Serier i Malmö som en del av projektet Seriefristaden.

Grupputställning: Not just lines

Not Just Lines – är en grupputställning med 12 medverkande konstnärer/tecknare. Den gemensamma nämnaren för de medverkande är att tecknandet har stor betydelse för dem i deras konstnärskap.
Verken som visas i Not Just Lines består av detaljerade studier av olika slag, illustrationer, samhällskritik, teckningar som berättar flera historier för sin betraktare, självporträtt, humoristiska serier och skildringen av adoption i serieformat. Något som är genomgående i utställningen är konstnärernas strävan att försöka förstå omvärlden, samtidigt som de också lyssnar på den.
Medverkande: Linnéa Rosenqvist, Melina Abimorad, Katarina Aneer, Lisa Wool-Rim Sjöblom, Funny Livdotter, Jennica Ring, Anna-Lill Nilsson, Linda Spåman, Tova Berglund, Lina Sandqvist, Gum Lina, Kerstin Helenesdotter.