Generic filters
Exact matches only

Årets utdelning av Urhunden

Som tidigare meddelats tilldelades priset för 2012 års bästa originalsvenska seriealbum till Henrik Bromanders “Smålands mörker” (Ordfront Galago). Priset för 2012 års bästa till svenska översatta seriealbum gick till österrikiska Ulli Lusts självbiografiska “Idag är sista dagen på resten av ditt liv” (Kolik). Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige gick till Joakim Gunnarsson och Johanna Kristiansson, skaparna av serien “Katten Nils”. Motiveringar och mer information om pristagarna finns på Urhundens webbplats.

Prisutdelningen ägde traditionsenligt rum på Seriefrämjandets Seriescen på Bokmässan i Göteborg. Tyvärr kunde varken Henrik Bromander eller Ulli Lust närvara vid utdelningen, och i stället togs priset emot av deras respektive förlagsredaktörer, Mats Jonsson (Galago) och Josefin Svenske (Kolik).

Utdelare var som vanligt juryledamoten och historieprofessorn Dick Harrison, assisterad av Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg. Unghundenmottagarna Joakim Gunnarsson och Johanna Kristiansson var på plats, och kunde efteråt delta i ett intressant scensamtal om sin serie med Fredrik Strömberg.