Generic filters
Exact matches only

Årets Urhundenplaketter utdelade

Årets Urhundenplaketter delades traditionsenligt ut inför en stor publik på Seriescenen på Bokmässan i Göteborg. Utdelare var juryledamoten och historieprofessorn Dick Harrison, assisterad av Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg.

Som meddelats i pressmeddelandet några dagar innan gick priset för 2011 års bästa originalsvenska seriealbum till Sara Hanssons självbiografiska barndomsskildring »Vi håller på med en viktig grej« (Ordfront Galago), och priset för 2011 års bästa översatta seriealbum gick till brittiska Posy Simmonds drama »Tamara Drewe« (Wibom Books). Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige gick till författaren med mera Janne Lundström. Efter utdelningen hade Fredrik Strömberg ett mycket intressant samtal med Janne Lundström på scenen om dennes karriär.

Juryns motivering för 2011 års bästa originalsvenska seriealbum:

»Sara Hanssons ‘Vi håller på med en viktig grej. bygger på egna minnen och är en stor liten berättelse om att gå i femman, få en bästa kompis, höra Spice Girls för första gången och att slitas mellan skilda föräldrar. Med lika känsliga som roliga teckningar, tonsäkerhet i dialogen och ohämmad sympati för tjejerna skildrar Sara Hansson på ett självklart vis den barnsliga frihet som ryms i luckan mellan barndom och tonår.«

Juryns motivering för 2011 års bästa till svenska översatta seriealbum:

»Prosa och seriesekvenser glider sömlöst in i varandra i ‘Tamara Drewe’, berättelsen om en förförisk och ambitiös kolumnist som förvrider huvudet på författare i skrivexil på den engelska landsorten. Posy Simmonds skildrar krockar mellan olika personligheter och olika sociala förutsättningar. Personernas kroppsspråk och minspel säger mer än tusen ord, och de inre monologerna avslöjar självbedrägerier men skapar också förståelse för komplicerade själar som Tamara Drewe och de människor som drabbas av henne.»

Juryns motivering för 2012 års Unghundenplakett för främjande av barn- och ungdomsserier:

»Janne Lundström får Unghunden för sina pionjärinsatser för de svenska serierna och för att från grunden bidragit till att bygga upp en svensk äventyrsserietradition, vilket bland annat har lett till att Fantomen numera är en del av det svenska kulturarvet och att det finns en konsumbutik i Bengalis djungler.  Han får också priset för att han begåvat serievärlden med egna, lika spännande som engagerade serier för barn och ungdomar och för att han alltid har delat med sig av sina unika, omfattande kunskaper om seriemediet.«

Utförligare presentationer av pristagarna finns här.