Årets pristagare av Urhunden!
Seriefrämjandet har för 30:e gången delat ut de prestigefyllda priserna för Urhunden.
Priset för bästa originalsvenska seriebok går till Den röda vintern av Anneli Furmark (Kartago). Priset för bästa till svenska översatta seriebok går till franska Epileptisk av David B. (Placebo press).
Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till projektet Serien och eleven av Melinda Galaczy och Helga Boström.
Priserna delades ut på Seriescenen vid bokmässan i Göteborg av historikern och serievännen Dick Harrison den 25 september 2016.
Årets nominerade och pristagare presenteras i en utställning på Seriefrämjandets galleri Rum för serier i Malmö.
Bästa originalsvenska seriebok
Den röda vintern av Anneli Furmark
Juryns motivering
“En välavvägd berättelse från den mest litterära och samtidigt konstnärliga serieskapare vi har i Sverige, full med trovärdiga figurer och relationer, som får en extra klangbotten genom att vara placerad i en för Sverige intressant historisk period. Berättartekniken, där vi får se en händelse ur olika figurers subjektiva synvinklar, förhöjer läsupplevelsen. De välkomponerade bilderna för, trots sin detaljrikedom, handlingen framåt i precis rätt takt.”
Om Anneli Furmark
Anneli Furmark är serieskapare och konstnär, född 1962 i Gammelstad utanför Luleå. Efter avbrutna studier på Konstfack läste hon på Konsthögskolan i Umeå, där hon tog examen 1997. Hon hade redan i början av 1990-talet gjort några enstaka serier, men debuterade på allvar några år efter examen med litterärt präglade serier. Hon har hittills publicerat åtta serieböcker, såväl novellsamlingar som serieromaner. Två av dessa, Amatörernas afton (2004) och Jamen förlåt då (2007) har tidigare fått Urhundenpriset.
Den nu prisbelönta Den röda vintern är den tredje delen i en löst sammanhållen trilogi, vars första delar utgörs av Fiskarna i havet (2010) och Jordens medelpunkt (2012). Det sammanhållande bandet i trilogin är naturmiljön och hur den speglar människorna. Handlingen i Den röda vintern utspelar sig på det röda 1970-talet och kretsar kring en kärleksaffär i en vintrig norrländsk järnverksstad mellan den socialdemokratiska tvåbarnsmamman Siv och den unge revolutionären Ulrik, som flyttat upp söderifrån för att verka bland arbetarna. Förhållandet över de ideologiska gränserna får följder både för dem själva, för Sivs familj och i Ulriks revolutionära cell.
Ytterligare läsning
Bästa översatta seriebok
Epileptisk av David B.
Juryns motivering
“En seriememoar med ett mästerligt bildberättande. David B utnyttjar de svartvita bildernas grafiska uttryck på ett sätt som både förhöjer romanens känsla och är konstnärligt tilltalande. Epileptisk är en serieroman som med sitt drömska symbolspråk utnyttjar seriemediets unika möjligheter. I suggestiva bilder berättas en engagerande, stundvis hemsk och ärlig familje- och släkthistoria om sjukdom, andligt sökande och personlig utveckling.”
Om David B.
David B. (Pierre-François Beauchard) föddes 1959. Efter att ha studerat vid konstskola i Paris debuterade han som serieskapare 1985 med Pas de samba pour capitaine Tonnerre. Hans serier kännetecknas av en stramt stiliserad svartvit stil, samt ett rikt och innovativt symbolspråk. Han räknas som en av de ledande inom de franska seriernas “nya våg” som växte fram omkring 1990. En centralpunkt inom denna rörelse var alternativserieförlaget L’Association, som han var med och grundade detta år.
Epileptisk (L’ascension du haut mal) är hans kanske mest kända verk, som ursprungligen publicerades i sex delar 1996-2004. Det är en öppenhjärtig skildring av hans uppväxt och tidiga vuxenliv med en bror som led av epilepsi, och hur hela familjen präglas av sjukdomen och det ständiga sökandet efter lindring genom medicin och en rad olika nyandliga metoder. Parallellt får läsaren lära känna David B. själv och hans familjehistoria. Det för David B. typiska symbolspråket yttrar sig bland annat i hur sjukdomen avbildas som ett hotande odjur.
Ytterligare läsning
Främjande av barn- och ungdomsserier
Serien och eleven av Melinda Galaczy och Helga Boström
Juryns motivering
“Melinda Galaczy och Helga Boström har med webbplatsen Serien och eleven skapat en värdefull resurs för lärare som vill använda konstformen tecknade serier i undervisningen. Med pedagogiskt kunnande och höga ambitioner har de skapat en rad handledningar till olika serieromaner och gjort en stor insats för att främja serier och läsande i Sverige.”
Om Melinda Galaczy och Helga Boström
Malmöläraren Melinda Galaczy började använda serien The Walking Dead i sin undervisning 2011 efter en idé från en elev. Resultatet blev en lärarhandledning som blev mycket omskriven. Detta ledde i sin tur till att hon och kollegan Helga Boström med hjälp av ett stipendium från Lärarstiftelsen startade ett projekt där de skrev flera lärarhandledningar och startade webbplatsen Serien och eleven. Där finns handledningarna tillgängliga som pdf:er, tillsammans med bland annat serietips och information, allt för att främja användandet av serieromaner i undervisningen.
Ytterligare läsning
Kontaktuppgifter
Anneli Furmark via förlaget
Kartago Förlag
Box 3159, 103 63 Stockholm
http://www.kartago.se
info@kartago.se
David B. via förlaget
Placebo Press
Jens Andersson
http://www.placebopress.se/
jens@placebopress.se
Melinda Galaczy och Helga Boström via webbplatsen
https://serienocheleven.wordpress.com/
Mer information
Utställning på Rum för serier
Årets nomineringar
Årets jury
Tidigare pristagare
Om Urhunden