Generic filters
Exact matches only

Pristagare av Urhunden 2018

Årets pristagare av Urhunden! 2018

Seriefrämjandet har för 32:a gången delat ut de prestigefyllda Urhunden-priserna.

Priset för bästa originalsvenska seriebok går till Athena: pappas flicka av Li Österberg (Epix förlag). Priset för bästa till svenska översatta seriebok går till Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern (1985–1987) av Riad Sattouf (Cobolt), översatt av Björn Wahlberg.

Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Cecilia Torudd.

Priserna delades ut på Seriescenen vid bokmässan i Göteborg den 29 september 2018 av historikern Dick Harrison. Unghunden kommer att delas ut vid ett senare tillfälle i Stockholm.

Bästa originalsvenska seriebok
Athena: pappas flicka av Li Österberg

Athena_front-300-dpi

Juryns motivering
I Athena: pappas flicka skildrar Li Österberg gudinnan Pallas Athenas uppväxt och kamp för att hitta sin plats i världen och på Olympen. Med säker penna, djup kunnighet och lika stor intelligens som sin hjältinna återberättar Österberg de grekiska myterna på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts. Hon går in i Pallas Athenas känsloliv och finner en berättelse om utanförskap och upplevelsen av att vara annorlunda. I denna högst personliga tolkning blir det gudomliga allmänmänskligt. Österberg har inte bara skapat en unik serieroman, hon har också vitaliserat det västerländska kulturarvet.”

Om Athena: pappas flicka av Li Österberg
Li Österberg är född 1978. Hon debuterade som serieskapare 1998 med det självbiografiska antologibidraget Sagan om flickan som bara ville rita. Därefter har hon bland annat givit ut den vardagsrealistiska Johannasviten tillsammans med Patrik Rochling och de egna serieromanerna Det är inte så här det ska vara (2008) och Med andra ögon (2011). På senare år har hon även givit ut flera serieromaner där hon gör personliga tolkningar av grekiska myter. Hon tecknar oftast i svartvitt och ett vanligt tema i hennes verk är utanförskap. Det finns en tydlig rörelse i hennes konstnärskap från humor till allvar. Österberg är utbildad vid Serietecknarskolan i Hofors.

Athena: pappas flicka är den tredje av hittills fyra serieböcker där Österberg, stödd på omfattande kunskaper om källorna, tar sig an den grekiska mytologin. Med berättelserna om de grekiska gudarnas liv och vardag har hon skapat en alldeles egen nisch i svensk serieutgivning.

Ytterligare läsning

Bästa översatta seriebok
Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern (1985–1987) av Riad Sattouf

Framtidensarab3

Juryns motivering
Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern av fransmannen Riad Sattouf är en självbiografisk berättelse som kombinerar en stor portion humor med knivskarpa betraktelser av mötet mellan Mellanöstern och västvärlden – allt berättat ur ett barns perspektiv. Visuellt använder sig Sattouf av seriemediets alla möjligheter, från humoristiskt karikerade figurer till realistiska bakgrunder, från svartvita, tydliga bilder, till färgkodade, ikoniska inslag, i en blandning som är lättläst men samtidigt tankeväckande och emotionellt laddad.”

Om Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern (1985–1987) av Riad Sattouf
Riad Sattouf är född 1978 med en fransk mor och en syrisk far, och växte upp i Mellanöstern, framför allt i Syrien. Efter konststudier i Frankrike debuterade han år 2000 med Petit Verglas som han tecknade till manus av Éric Corbeyran. Mellan 2004 och 2014 arbetade han på den kända satiridskriften Charlie Hebdo. På senare år har han, förutom bokserien Framtidens arab, arbetat med Les Cahiers d’Esther, en serie som bygger på sanna historier berättade av en flicka i bekantskapskretsen.

När inbördeskriget började i Syrien försökte Sattouf ordna visa till Frankrike för sina syriska släktingar. Erfarenheterna av hur svårt det var fick honom att vilja skildra sin uppväxt i Syrien och andra länder i Mellanöstern. Resultatet blev Framtidens arab som hittills kommit ut med tre volymer på svenska i Björn Wahlbergs översättning. En fjärde har just kommit ut på franska och det är meningen att det skall bli fem volymer. I en elegant skämtteckningsaktig stil skildrar sin barndom i Mellanöstern, med ett konsekvent användande av barnets synvinkel. Ämnet är högaktuellt och serien har fått mycket positiv uppmärksamhet.

Ytterligare läsning

Främjande av barn- och ungdomsserier
Cecilia Torudd

CeciliaTorudd

Juryns motivering
“Seriefrämjandets pris Unghunden år 2018 tilldelas Cecilia Torudd, en av svensk seriekonsts mest betydelsefulla, uppskattade och radikala tecknare, för att hon kan få (nästan) vem som helst att skratta.

Cecilia Torudd gör serier om livets små och stora ämnen. I det vardagliga och ordinära fångar hon existentiella frågor med politisk skärpa. Att leva tillsammans är ett återkommande tema som Torudd träffsäkert gestaltar med sin omedelbara teckningsstil och sinne för verklighetens komik. Cecilia Torudds serier attraherar läsare i alla åldrar och är en levande inspirationskälla för senare generationers serieskapare. Cecilia Torudd har visat att serier kan vara seriösa och roliga på en och samma gång.”

Om Cecilia Torudd
Cecilia Torudd är född 1942 i Lund och utbildad vid Konstfack. Efter teckningslärarexamen arbetade hon som bildlärare. Tillsammans med barnen i en småländsk skola skapade hon sina första serier, om den 11-årige pojken Arne. På 1970-talet blev hon känd som illustratör i Kamratposten, där hon bland annat skapade maskoten Karl Putte och serien Familjeliv. Ett större genombrott innebar Ensamma mamman som började som ett gästspel i Dagens Nyheter 1985, och därefter var ett fast inslag i tidningen 1987-1988.

Cecilia Torudd har också gjort åtskilliga serier som publicerats i antologier och andra sammanhang. Förlaget Semics fem inbundna böcker Torudds samlade mästerverk från 2008-2009) omfattar de flesta av Torudds serier samt kortare texter där hon själv berättar om sitt liv och arbete. Hon har också skrivit och illustrerat ett stort antal egna böcker, främst för barn och unga men även för vuxna, samt arbetat med scenisk produktion.

Ytterligare läsning

Kontaktuppgifter

Li Österberg kan nås via e-post:
liosterberg@hotmail.com

Riad Sattouf kan nås via förlaget:
Cobolt Förlag
Smedjegatan 11, 619 30 Trosa
Tel: 0736-87 90 87
http://www.coboltforlag.se/

Cecilia Torudd kan nås på:
Cecilia Torudd
Öregrundsgatan 15, 115 59 Stockholm
cecilia.torudd@telia.com

Mer information
Årets nomineringar 
Årets jury 
Tidigare pristagare 
Om Urhunden