Seriefest i Västs hållbarhetsarbete
Varför en hållbarhetsplan?
Det har varit val i Sverige i år. I skrivande stund är det oklart hur valet har gått, och när Seriefest i Väst går av stapeln i slutet av oktober är valet över och en ännu okänd regering har fått ansvaret att ta hand om vårt land i fyra år. Så hur kan en festival vara med och påverka ett val som redan har hänt? Det kan vi inte. Däremot kan vi jobba med frågor som sträcker sig över en fyraårig mandatperiod.
De Globala målen är internationella och sträcker sig över lång tid och över ett större område än klimatfrågorna. De innefattar sociala, ekologiska och ekonomiska frågor, globalt. Det är stort och det är komplicerat, men har en röd tråd: bevara vår planet och människorna som bor på den.
Vad har hållbarhet med en seriefestival att göra?
Serietecknare är jättebra på att berätta historier! Så istället för att publicera fakta genom text och diagram som visar siffror på hur dåligt eller bra något är, så är det tankar och känslor i kombination med fakta i berättande form som vi har till vårt största styrka. Jag tycker vi ska använda oss av det för att göra ett avtryck in i framtiden.
Varför ska vi bry oss?
Det är kanske lätt att tänka att serier och hållbarhet inte har så mycket med varandra att göra. Men även en liten bransch som serier står inför val i framtiden. Hur ska enskilda kreatörer ha råd att fortsätta vara del av en bransch med relativt låga löner som pressas nedåt? Hur ska vi hantera pappersbristen om vi vill trycka fina seriealbum (eller så kanske det finns alternativ)? Och hur ska vi få nya serieläsare om vi inte riktar oss till fler målgrupper, jämställt över kön, ålder och genre?
Det finns sjutton globala mål. Vi har valt att fokusera på mål nr 5: Jämställdhet, mål nr 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt och mål nr 12: Hållbar konsumtion och produktion.
Var med och utforma vår hållbarhetsplan i vår digitala programpunkt:
DIGITALT PROGRAM PÅ ZOOM
tis 25 okt kl 18–19
WEBINAR: Seriefest i Väst 2027 redan nu
Rewriting Extinction
Intervju med Paul Goodenough om projektet Rewriting Extinction och boken The most important book on Earth – stories to save the world OBS! Intervjun är på engelska.
About Rewriting ExtinctionRewriting Extinction is a global collaboration of over 300 of the best storytellers globally, all coming together to tell stories to raise the money and awareness to save species from extinction. Key names include Taika Waititi, Andy Serkis, Cara Delevingne, Brian Azzarello, Alan Moore, Paul McCartney, Jane Goodall, Idris Elba, Robert Kirkman and many many more. We’ve had over 150m engagements via our comics online, saved over 625 species from extinction and purchased over 3,000 acres for indigidenous people.
Klimataktivism i svenska feministiska serier
med Anna Nordenstam och Margareta Wallin Wictorin.
Anna och Margareta har dykt ned i de svenska serierna och hämtat upp serierna som handlar om klimataktivism genom tiderna och över genrerna.
Livegreen Masterclass om hållbara festivaler.
Om vi ska lyckas ställa om samhället behöver vi många som kan bemästra hållbarhet. Evenemang och festivaler kan inspirera, förena, sätta nya normer och visa vägen mot en bättre framtid!
I Livegreen masterclass får du kunskap och verktyg inom ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet samt kommunikation och förändringsarbete. Häng med du också!
tis 25 okt kl 19–20
WORKSHOP: Hållbarhetsplan för Seriefest i Väst
Hur ska Seriefest i Väst jobba långsiktigt för att bli en festival som bidrar till kulturlivet, serievärlden och alla människor däri? Projektledaren för Seriefest i Väst sammanfattar arbetet så långt och behöver din hjälp att färdigställa hållbarhetsplanen.
Boka din plats via formulär: https://forms.gle/xBi913CutcAqqwsQ8 eller maila till festival@serieframjandet.se