Generic filters
Exact matches only

Satir och iransk kvinnoskildring får seriepris

Seriefrämjandet delar för 21:a gången ut sina prestigefyllda Urhundenplaketter. Årets pris för det föregående årets bästa originalsvenska seriealbum går till ”Jag är din flickvän nu” av Nina Hemmingsson (Kartago). Priset för bästa till svenska översatta seriealbum går till ”Broderier” av Marjane Satrapi (Ordfront Galago). Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Ulf Granberg.

Priserna delas ut torsdag 16 augusti, på Stockholmsterrassen (http://www.stockholmsterrassen.se/) på Kulturhuset i Stockholm. Utdelningen sker i samband med en seriekväll som Serieteket arrangerar klockan 17–20 under Stockholms stads kulturfestival. Kvällens huvudnummer, utöver prisutdelningen, blir en tecknartävling mellan fem svenska tecknare, däribland Knut Larsson och Naomi Nowak, och fem representanter för det italienska tecknarkollektivet Canicola, med bland andra Andrea Bruno och Amanda Vähämäki. Utöver Urhundenplaketterna kommer också seriefestivalen SPX07:s pris till bästa seriefanzin att delas ut. Det kommer också att bli musik och mingel. Evenemanget ingår som en del i Stockholms stads kulturfestival, http://www.kulturfestivalen.stockholm.se/. Seriefrämjandet kommer också att vara representerat på Världens längsta bokbord på Drottninggtan på söndag 19 augusti.

2007 års Urhundenplakett för 2006 års bästa originalsvenska seriealbum går till ”Jag är din flickvän nu” av Nina Hemmingsson. Juryns motivering: ”Nina Hemmingsson tecknar i svärtans dova nyans och med en sågklingas subtila brutalitet. Replikerna vrider sig i en civilisationskritisk betraktelse mellan språklager, alienationskänslor och den inre monologens ocensurerade medvetandeström. Hon etablerar genom ’Jag är din flickvän nu’ ett livsrum i upproret mot förväntningssystem, könsroller och passivitet men blottlägger också individens isolering, rädsla och tillkortakommanden.”

Nina Hemmingsson är född 1971, och utbildad på Kunstakademiet i Trondheim, och bor numera i Uppsala. Hennes satiriska teckningar och serier, i en högst personlig och lätt igenkännliga stil, har publicerats på så skilda håll som Aftonbladet, bang, Galago och Pondus. Sommaren 2006 ingick hon dessutom i en grupp kvinnliga serieskapare som publicerades i den franska tidningen Courier international. Under sommaren 2007, 16 juni–augusti, har en utställning med hennes teckningar visats på Konstcentrum i Gävle. Hon har också fått landstinget i Uppsala läns kulturstipendium 2006. ”Jag är din flickvän nu” är hennes första egna seriealbum. Hon har tidigare gett ut ”Hjälp!” (nominerad till Urhunden för 2004 års bästa originalsvenska seriealbum) tillsammans med Sara Olausson.

Att läsa om Nina Hemmingsson på Internet:

Förutom ”Jag är din flickvän nu” var följande originalsvenska seriealbum nominerade:
Gran, R.: ”Varannan vecka utan” (Epix)
Göranson, F.: ”Gaskriget” (Ordfront Galago)
Kellerman, M.: ”So, watcha sayin’: en intervjubok” (Kartago)
Österberg, L./Rochling, P.: ”Skaparens folk” (Komika)

2007 års Urhundenplakett för 2006 års bästa till svenska översatta seriealbum går till ”Broderier” av Marjane Satrapi. Juryns motivering: ”Genom sin mångfasetterade, och mycket humoristiska, sedesatir ’Broderier’ frilägger Marjane Satrapi villkoren för maktstrukturer och de modeller som skapas för att kunna existera med integritet inom ett förtryck. Penselns svepande linjer och svärta skapar effektiva kontraster och berättelsens förening av subjektivt djup och berättarteknisk lätthet får ’Broderier’ att tala till varje läsare med beröringens subtilitet och engagemangets styrka.”

Marjane Satrapi är född 1969 i en aristokratisk men radikal familj i Iran, där hon som barn upplevde 1979 års revolution. När den islamistiska diktaturen blev hårdare, sände hennes familj henne till Österrike vid 14 års ålder. Hon är numera bosatt i Frankrike, där hon är verksam som serieskapare, författare och illustratör av barnböcker. Hennes genombrottsverk var ”Persepolis”, en självbiografisk skildring i serieform av hennes erfarenheter av först revolutionen och därefter kriget med Irak och landsflykten, vars första del bland annat belönades med Urhunden 2005. ”Broderier” tilldrar sig också i ungdomens Iran, och handlar om en grupp väninnor, inklusive en ung Marjane och hennes mormor, som sitter och utbyter historier om sina och andras liv. Albumet, som bygger på historier som Satrapi hört berättas, ger i form av små skickligt berättade vinjetter glimtar av hur det är att vara kvinna i ett traditionellt samhälle som Iran.

Serieromanen har fått mycket uppmärksamhet internationellt, både för ämnesvalet och för Satrapis elegant stiliserade och mycket effektfulla teckningsstil i svart-vitt.

Att läsa om Marjane Satrapi på Internet:

Förutom ”Broderier” var följande till svenska översatta seriealbum nominerade:

  • Mori, K.: ”Emma” 1-5 (Bonnier Carlsen, japanska)
  • Trondheim, L.: ”Herr O” (Komika, franska)
  • Trondheim, L./Sfar, J.: ”Donjon” 1-2 (Komika, franska)

2007 års Unghundenplakett för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Ulf Granberg. Juryns motivering: ”Ulf Granberg har varit redaktör sedan 1970-talets början, och är en auktoritet inom serietidningsbranschen, både nationellt och internationellt. Han tar både mediet och läsarna på allvar. Genom hans stora engagemang har han fostrat en hel generation svenska serieskapare, som Claes Reimerthi, Patrik Norrman, Jonas Darnell och Hasse Lindahl.”

Ulf Granberg är född 1945, och har varit redaktör på Semic press, och senare på Egmont, sedan början av 1970-talet. Han har haft ansvaret för åtskilliga serietidningar, men han är mest känd som chefredaktör för tidningarna Fantomen (1973–1986, 2004–) och Svenska serier. Under hans första period som chefredaktör på Fantomen, växte den svenska produktionen av ”Fantomen”-äventyr (som startat på 1960-talet) och blev av en sådan omfattning att den kom att dominera tidningen både i fråga om omfattning och kvalitet. Efter att ha slutat som redaktör på Fantomen fortsatte Granberg som ansvarig för serieproduktionen. Ulf Granberg var en drivande kraft bakom tidningen Svenska serier som publicerades 1979–1982 och 1987–1996 av Semic press i syfte att tjäna som plantskola för nya svenska serieskapartalanger. I sina olika roller har han aktivt bidragit till att hjälpa fram svenska serieskapare som Claes Reimerthi, Patrik Norrman, Jonas Darnell och Hasse Lindahl. Han har också själv skrivit enstaka manus till bland annat ”Fantomen”, och varit verksam som serieöversättare.

Om utgivarna:

Nina Hemmingsson kan nås via förlaget:
Kartago förlag
Box 17223
104 62 Stockholm
http://www.kartago.se/
info@kartago.se

Marjane Satrapi kan nås via förlaget:
Ordfront Galago
Box 17506
118 91 Stockholm
Tel. 08-462 44 00
http://ordfront.se/galago
galago@ordfront.se

Ulf Granberg kan nås på förlaget:
Egmont Kärnan
Box 70272
107 22 Stockholm
Tel. 08-519 384 00
http://www.egmont.se/

Om priset:
Seriefrämjandets pris Urhunden delas sedan 1987 ut årligen till föregående års bästa svenska respektive översatta seriealbum. Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av Oskar Andersson, signaturen OA. Sedan 1994 delas också ett speciellt pris, Unghunden, ut till någon eller några som gjort insatser för barn- och ungdomsserier i Sverige.

Pristagarna utses av en speciellt utnämnd jury.

Juryns sekreterare och kontaktperson är Ola Hammarlund, telefon 070-40 86 196 och e-post: ola.hammarlund@serieframjandet.se

Mer om Urhundenplaketterna finns på: http://urhunden.se

Ledamöterna i juryn för 2007 års pris har varit:

  • Adam Boman, serieskapare
  • Ainur Elmgren, doktorand i historia
  • Håkan Fredriksson, serieexpert
  • Ola Hammarlund (sekr.), bibliotekarie
  • Helena Magnusson, doktor i litteraturvetenskap
  • Isabella Nilsson, museichef
  • Fredrik Strömberg, lärare vid Serieskolan i Malmö
  • Nina Svanberg, journalist
  • Peter Wallström, serieexpert

Tidigare pristagare har varit:

Urhunden för föregående års bästa originalsvenska seriealbum:
1987: »Alger« av Gunnar Krantz
1988: »Gas« av Joakim Pirinen
1989: »Ensamma mamman« av Cecilia Torudd
1990: »Arne Anka« av Charlie Christensen
1991: »Medan kaffet kallnar« av Ulf Lundkvist
1992: »Arne Anka del II« av Charlie Christensen
1993: »Uti vår hage 3« av Krister Petersson
1994: »Arne Anka del III« av Charlie Christensen
1995: »Vakuumneger« av Max Andersson
1996: »Garagedrömmar« av Mats Kjellblad
1997: »Baron Bosse story« (Assar 6) av Ulf Lundkvist
1998: »Hjärteblod« av Anders Westerberg
1999: »Allt för konsten« (antologi)
2000: »Rocky« av Martin Kellerman
2001: »För fin för denna världen« av Daniel Ahlgren
2002: »Fröken Märkvärdig och karriären« av Joanna Rubin Dranger
2003: »Sjunde våningen« av Åsa Grennvall
2004: »Klas Katt går till sjöss« av Gunnar Lundkvist
2005: »Amatörernas afton« av Anneli Furmark
2006: »Pojken i skogen« av Mats Jonsson

Urhunden för föregående års bästa till svenska översatta seriealbum:
1987: »Operation Istanbul« av Vittorio Giardino (it.)
1988: »Maus« av Art Spiegelman (am.)
1989: »Den skrattande solen« av Gilbert Hernandez (am.)
1990: »Blues i brallan« av Baru (fra.)
1991: »Sirenens sång« av François Bourgeon (fra.)
1992: »Watchmen« av Alan Moore och Dave Gibbons (am.)
1993: »Maus 2« av Art Spiegelman (am.)
1994: »Ernie 1« av Bud Grace (am.)
1995: »1945« (När kriget kom 5) av Niels Roland, M. Hesseldahl och Henrik Rehr (da.)
1996: »Serier : den osynliga konsten« av Scott McCloud (am.)
1997: »Den stora kokapplöpningen« (Bone 4) av Jeff Smith (am.)
1998: »Karu cell« av Kati Kovács (fi.)
1999: »Ed the happy clown« av Chester Brown (kan.)
2000: »Pappas flicka« av Debbie Drechsler (am.)
2001: »Vänta lite…« av Jason (no.)
2002: »Holmenkollen« av Matti Hagelberg (fi .)
2003: »Ghost world« av Daniel Clowes (am.)
2004: »Allt för konsten 4« (antologi, nord.)
2005: »Persepolis del 1« av Marjane Satrapi (fra.)
2006: »V for vendetta« av Alan Moore och David Lloyd (britt.-am.)

Unghunden för insatser för barn- och ungdomsserier i Sverige:
1994: Rune Andréasson
1995: Peter Madsen, Henning Kure, Per Vadmand och Hans Rancke-Madsen
1996: Måns Gahrton och Johan Unenge
1997: Magnus Knutsson
1998: Don Rosa
1999: Bryan Talbot
2000: Bokfabriken
2001: Carlsen comics
2002: Mats Källblad
2003: Kamratposten
2004: Bamseredaktionen
2005: Johan Andreasson
2006: Helena Magnusson

Om Seriefrämjandet:
Seriefrämjandet grundades 1968 och är ett riksomfattande förbund för serieintresserade. Förbundet verkar för ett höjande av den tecknade seriens status som uttrycksmedel, och en större kunskap om dess karaktär och särdrag. Därtill fungerar Seriefrämjandet som en träffpunkt där man kan diskutera serier. Seriefrämjandet har också varit pådrivande när det statliga seriestödet infördes. Seriefrämjandet ger ut facktidningen Bild & bubbla, Sveriges enda regelbundet utkommande tidskrift om serier, med fyra nummer per år och publicerar serier och litteratur om serier under samlingsnamnet Magister Lämpels bibliotek. Dessutom anordnar Seriefrämjandet och dess lokalföreningar festivaler, debatter, utställningar, föredrag m.m. Under 2003 har Seriefrämjandet också dragit igång ett stort projekt för att kartlägga och dokumentera den svenska seriehistorien genom insamling av arkivmaterial, intervjuer m.m. Seriefrämjandet har lokalföreningar i Uppsala, Göteborg, Skåne och Stockholm. Seriefrämjandets adress:
Seriefrämjandet
Friisgatan 15 B
214 21 Malmö
Tel: 040-661 40 70
Fax: 040-661 40 73