Generic filters
Exact matches only

[9 nov] – Nema Granice: Studiostrip / Komikaze / Turbo Comix

Utställningen NEMA GRANICE (INGA GRÄNSER) kombinerar kroatiska Komikaze med serbiska grupperna Studiostrip och Turbo Comix, framkanten av Balkans serieunderground.

Turbo Comix

Förlaget Turbo Comix består av Johanna Marcadé (Frankrike) och Bruno Tolic (Kroatien) och har som syfte att publicera alternativserier från Serbien och Kroatien i Frankrike. För tillfället har Turbo Comix sin bas i Frankrike och i Belgrad.

De har hittills publicerat en bok från regionen, STRIPOVI Bande dessinée indépendante en Serbie et en Croatie, med distribution i Frakrike, Belgien och Schweitz genom Le Comptoir des Indépendants.
Johanna Marcadé har också kurerat utställningen STRIPOVI, med originalseriesidor från boken, i Lille, Wattrelos, och Roubaix (Frankrike), och posters och teckningar av Igor Hofbauer (Kroatien). Dessa utställningar var del av eventet “Europe XXL” som arrangerades av Lille3000 och varade under tre månader i Lille. målet med evenemanget, genomfört på årsdagen av Berlinmurens fall, var att presentera dagens centraleuropeiska kulturscen.

Turbo Comix framtidsplaner är bland annat att publicera soloböcker av serbiska och kroatiska tecknare i fransk översättning, som Igor Hofbauer, Studiostrip, Dunja Jankovic och Wostok.
De organiserar också festivalen Novo Doba i Belgrad/Pancevo. 
www.turbocomix.eu/blog 
www.novodobafestival.net

Komikaze

KOMIKAZE är ett nätverk för spridandet av serier på nätet med elektronisk “brief press”-distribution av framförallt unga serieskapare. Målet är att föra samman Komikazes serieaktivister från Balkan och Europa för att utbyta information och konkreta serieprojekt.

Genom detta skapades elektorniskt distributionsnät för serier. Nästa logiska steg blev att publicera Komikaze i tryckt form. Utställningar och workshops är också vägar för att presentera och popularisera serieskaparna och att uppmärksamma nya förmågor.

I samband med aktiviteter för organiserandet av motstånd mot den framväxande globaliseringen och den ökande smaken av institutionaliserad konstnärlig produktion respresenterar Komikaze en fri och altruistisk konstnärlighet från olika geostrategiska områden. Någonting som kopplar ihop det oberoende och det kompromisslösa, det så kallade “alternativa”, i relation till den konstnärliga praktik som för närvarande dominerar.

Partners och rumsliga sammanhang där vi känner oss hemma är ideella autonoma kulturella zoner. Komikaze som projekt har pågått sedan 2002. Föreningen registrerades 2008. 
www.komikaze.hr

Studiostrip

Konst- och seriekollektivet Studiostrip har gett ut ett tiotal serieböcker med serier av medlemmarna själva och andra tecknare. De har också en lång erfarenhet av digital produktion och producerar vidoes och musik såväl som visuell konst. Även om det de gör platsar långt ut i utmarkerna av konstnärlig underground kan man fortfarande ibland se spår av inspiration från utkanterna av mainstreamkulturen, om än förvridna, exploaterade och exploderade. De har ställt ut på museum, nationella bibliotek, gallerier och andra hål runtom i Balkanområdet.

Deras passion för både kaos och bilder skiner igenom i allt de gör. 
studiostrip.kosmoplovci.netwww.kosmoplovci.net/org/com

Facebook-event

Utställning @ Kanten | 10 november, kl. 13.00–17.00