Generic filters
Exact matches only

2012: Årsmöte i Disneys tecken

Den 22 april var det dags för Seriefrämjandets årsmöte på Åbergs museum utanför Bålsta. Mötet förlöpte utan någon större dramatik – dramatiskt var det dock för Malmögänget, ordförande inkluderad, som fastnade i ett elektrifierat tåg och fick undsättas av räddningstjänst. De kom aldrig ens fram till mötet.

Dagen inleddes med en frivillig lunch på Åbergs museum. Ett femtontal medlemmar slöt upp för att bekanta eller återbekanta sig med varandra över en bit god mat. Flera medlemmar nämnde att de inte varit på årsmöte på flera år, men passade på när det ändå var på Åbergs. Rolig serieaktivitet tycks vara receptet för god uppslutning.

Det stod tidigt klart att styrelsen hade problem med att hinna i tid. Ett gäng från Malmö anförda av ordförande Fredrik Strömberg satt fast i ett tåg utanför Katrineholm. En ledning hade ramlat ner och elektrifierat hela tåget, och passagerarna fick till slut evakueras av räddningstjänsten. Stoppet varade så länge att malmöiterna missade mötet och fick vända hem till södern igen med oförrättat ärende. Snopet! Årsmötet kunde dock genomföras ändå och det fanns flera andra styrelsemedlemmar på plats som kunde svara på frågor.

Årsmötet beslutade följa valberedningens och styrelsens rekommendationer (som man kunde läsa i den utskickade dagordningen/kallelsen). De nya stadgarna antogs också, första gången av två. Dock uppstod frågor rörande styrelsens mandat för fastställande av medlemsavgift och uteslutande av medlem, frågor som traditionellt beslutas av årsmötet i många föreningar. Tyvärr fanns inte stadgerevisionsgruppen på plats, så stadgarna antogs med en notering om att styrelsen gärna får motivera/revidera detta snarast.

Mötet avslutades med en tyst minut för Kristiina Kolehmainen, Serietekets grundare som avlidit några få veckor tidigare.

Efter mötet vidtog en guidad rundtur på Åbergs museum ledd av Lasse Åberg i egen hög person. Han berättade kunnigt och roligt om de tidiga serierna, sin enorma leksakssamling, serieoriginal, Disneyimperiets historia och sin omfattande samling konst med seriekopplingar. Nedan följer några bilder från rundturen.

Åberg - halvfigur

Lasse Åberg guidade själv Seriefrämjandets medlemmar. Här berättar han om Kalle Ankas tillkomst. Foto: David Haglund.

Åberg – förstanummer

En samling förstanummer, bland annat Fantomen, Stålmannen och Seriemagasinet. Foto: David Haglund.

Åberg – Kalle Anka-tavlor

Några få av de tavlor med seriekopplingar som finns på Åbergs museum. Här med Kalle Anka. Foto: David Haglund.

Åberg - Musse Warhol

Musse Pigg signerad Andy Warhol. Foto: David Haglund.

Åberg - Spider-Man

Något som verkligen drar blickarna till sig är denna Spider-Man-staty i naturlig storlek. Foto: David Haglund.