Max Andersson – Pistolen Johnny, Bilpojken & Co

Rum för serier, 28 sept–2 dec 2017
Vernissage: 28 sept kl. 17.00–20.00

Max Anderssons mörka och surrealistiska serier går inte att ta miste på. Med närmast klassiska serieböcker som Pixy (1992) och Bosnian Flat Dog (2004) har han blivit en kultfigur för svenska alternativserier. Tillsammans med andra tongivande tecknare – som Joakim Pirinen, Lars Sjunnesson och Knut Larsson – har Max Andersson tänjt på gränserna för vad svenska serier kan vara.

Utställningen presenterar verk från Anderssons senaste bok Utgrävningen (2016), men den blickar även tillbaka på hela hans karriär med titlar som Vakuumneger (1994), Döden (2003) och Container (2005). Hans serier har översatts till flera språk, bland annat engelska, franska, finska, italienska och tyska. Förutom böckerna har han publicerats i dagspress och tidskrifter, inklusive Dagens Nyheter, Le Monde Diplomatique och Galago.

Max Andersson är född 1962 Karesuando i det i allra nordligaste Sverige vid gränsen till Finland. Han är utbildad formgivare och filmkonstnär, och har en lång rad filmer i sitt bagage, varav många animerade. Såväl hans serier och filmer har vunnit en rad priser, häribland Seriefrämjandets Urhunden 1994.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.

Se evenemanget på Facebook.

Comments are closed.