Generic filters
Exact matches only

Nominerad till Urhunden 2024: Elin Lucassi

foto av elin lucassi med en dekal i vänster hörn där det står nominerad till urhunden 2024 för bästa svenska seriebok

Elin Lucassi

I vår presentation av nominerade till Urhunden för 2023 års bästa originalsvenska seriebok har vi nu kommit till Elin Lucassi, som hyllas för sin seriebok Jag älskar Astrid Lindgren.

Intervju: Bitte Andersson

Vad handlar din bok om?

– Min bok handlar om en kvinna som på grund av ett akut trauma glider in i en psykos. Hon letar desperat efter något att hålla sig i och när hon av en slump får gå en guidad visning i Astrid Lindgrens hem blir hon övertygad om att hon hittat ett slags övernaturligt band mellan sig och sagodrottningen.

Beskriv din kreativa process!

– Just denna gång kom jag på idén till boken när jag själv besökte Astrids hem och tillsammans med de andra besökarna drabbades av den nästan heliga känslan som finns där. En sliten fläck i mattan nedanför hennes säng kändes som att skåda Jesu svetteduk. Självklart började jag fantisera om hur det skulle vara att gömma sig i lägenheten efter att visningen var över! Jag fick göra mycket research för att få till miljöerna, som jag ville ha detaljrika och korrekta. Jag utgick från en del egna bilder från lägenheten, men även material från Astrid Lindgrensällskapets gedigna hemsida.

Vad vill du med din bok?

– Jag vill visa hur skör hinnan som håller gränsen mellan normalt och vansinnigt kan vara. Och hur födande är en plats där gränsen så ofta överträds.